Cum ar putea fi obținută apa bună de băut din „piatră seacă”
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 2,1 miliarde de persoane nu au acces la servicii eficiente când vine vorba de apa potabilă. Majoritatea acestor persoane trăiesc în țările aflate în curs de dezvoltare.
E clar că problema este extrem de apăsătoare, iar oamenii de știință încearcă pe cât posibil să găsească soluții viabile. O echipă de cercetători de la Universitatea Carnegie Mellon au reușit să facă progrese notabile pentru acest demers.
Oamenii de știință cred că au găsit o metodă prin care să le ofere, în viitor, apă potabilă persoanelor aflate în zonele cu probleme.
Procesul utilizează nisip și plante care sunt disponibile în multe dintre țările aflate în curs de dezvoltare. Procedeul de filtrare se numește „F-sand” și folosește proteine din planta Moringa oleifera, originară din India, care crește în climatele tropicale și subtropicale.
Semințele acestuia sunt deja folosite într-o tehnică rudimentară de purificare a apei. În orice caz, metoda tradițională lasă în urmă cantități mari de carbon organic dizolvat din semințe și permite bacteriilor să se regenereze după doar 24 de ore. Deci apa potabilă obținută este utilă pentru puțin timp.
Cercetătorii au avut ideea de a combina această tehnică cu metodele de filtrare care folosesc nisip. Astfel, a fost creat „F-sand-ul” care poate ucide microorganismele dăunătoare.
Metoda înlătură particulele contaminate și carbonul organic dizolvat, ceea ce menține apa curată mai mult timp. De asemenea, nisipul poate fi reutilizat după folosire.
Cu toate că au existat numeroase întrebări legate de crearea și utilizarea metodei, cercetătorii au dovedit că procesul de bază este unul eficient. Ei consideră că tehnica reprezintă o variantă ieftină și accesibilă persoanelor aflate în țările în curs de dezvoltare. Studiul a arătat că procesul de fabricare a nisipului este unul flexibil și pentru că nu necesită prezența acizilor grași.