10 oct. 2017 | 15:24

Cele mai bune francize de filme Marvel ale ultimului deceniu

Filme & seriale online
Cele mai bune francize de filme Marvel ale ultimului deceniu

Universul imaginat de Stan Lee a reușit să dea publicului o mulțime de filme Marvel, iar mai jos găsești topul celor mai bune francize care au captivat întreaga lume.

Marvel nu aduce o serie de sequeluri privitorilor, așa cum consideră mulți, ci mai degrabă o țesătură complexă, a cărei fire sunt francizele mai mici care se împletesc pentru a forma un întreg, după cum descrie What Culture.

Fiecare franciză aduce cu ea eroi noi și straturi narative care se adaugă, în final, la imaginea de ansamblu. Atenția la detalii, precum și pasiunea de a crea lumi complexe, care sunt aduse în față odată cu fiecare film, au cimentat aceste filme în conștiința colectivă a iubitorilor de filme Marvel.

(9) Filme Marvel de top: Hulk

Marvel

Hulk nu se poate lăuda cu titlul de cea mai de succes franciză Marvel, iar schimbarea constantă a actorilor diferiți care au dat viață gigantului verde pe marile ecrane a contribuit la acest lucru. Abia filmul The Incredible Hulk, lansat în 2008, a reușit să ofere un suflu proaspăt francizei. Personajul în sine a ajuns să devină un favorit al fanilor abia sub chipul lui Mark Ruffalo, ce l-a jucat pe Hulk în filmele Avengers. Un film de sine stătător care să îl aibă în centru pe Hulk este puțin probabil, uriașul imprevizibil urmând să apară din nou în Avengers: Infinity War (2018).

(8) Filme de top din Universul Marvel: Ant-Man

Marvel

Aflat sub stigmatul nespus de outsider, Ant-Man nu a reușit să zguduie Universul Marvel atât de puternic precum alte filme. Totuși, cameo-ul eroului jucat de Paul Rudd în Avengers: Civil War a dat francizei împunsătura necesară pentru a înainta. În momentul de față, Ant-Man va apărea în Avengers: Infinity War și se va bucura și de un sequel, Ant-Man and the Wasp (2018).

(7) Filme în Universul Marvel: Captain America

Marvel

Trilogia filmelor ce îl au în centru pe Captain America a cucerit cu ușurință și iremediabil publicul. Chris Evans a reușit să aducă noblețe și umanitate rolului principal, convingând publicul că personajul Captain America nu este un instrument de propagandă, ci un veritabil erou. De asemenea, povestea decăderii și revenirii lui Bucky Barnes ce curge odată cu restul firului narativ, a adus greutate poveștii și a asigurat loialitatea fanilor. Captain America se va întoarce în Avengers: Infinity War.

(6) Filme Marvel de neratat: Spider-Man

Marvel

Acest rol a ajuns o legendă în sine când în 2002 a apărut filmul omonim cu Tobey Maguire în rolul principal. Când rolul a fost preluat de Andrew Garfield, succesul supereroului a scăzut considerabil, până când a ajuns la nivelul de glumă. Reputația nefericită a fost însă doborâtă când studiourile Marvel au hotărât ca rolul să ajungă la la tânărul Tom Holland. Cameo-ul acestuia din Captain America: Civil War a readus speranța în rândul fanilor. Odată cu lansarea filmului Spider-Man: Homecoming, lumea a înțeles că moștenirea lui Tobey Maguire a ajuns pe măini bune. Personajul se va întoarce în Avengers: Infinity War și într-un sequel.

(5) Francize de top în Unviersul Marvel: Thor

Marvel

Într-un univers dominat de realismul evenimentelor din Iron Man, Thor a adus fantezie, sensibilitate și mituri despre zei, care au prins imediat. Umorul adus de îmbinarea lumilor și, uneori, de rivalitatea umană dintre doi frați nemuritori, au făcut din franciză un succes. Chris Hemsworth a insuflat rolului de zeu nordic sentimentul că, dincolo de ciocanul Mjölnir și conflictele vechi ale lumii sale, este om. Thor va apărea atât în Avengers: Infinity War, cât și în Thor: Ragnarok (2017).

(4) Francize Marvel de top: Doctor Strange

Marvel

Alături de Thor, Doctor Strange a adus magie Universului Cinematic Marvel – o magie dominată de reguli, manuale și antrenamente epuizante. A adus în atenția privitorilor o parte spirituală pe care niciun alt film Marvel nu a mai făcut-o. Deși firul narativ al tipului încrezut care devine mai bun într-un final pare reciclat din Iron Man, dar cumva reușește să rămână independent și diferit. Doctorul, jucat de Benedicat Cumberbatch, se va întoarce în Thor: Ragnarok și Avengers: Infinity War.

(3) Cele mai bune filme Marvel: Iron Man

Marvel

Trilogia Iron Man este care a deschis cu adevărat legendarul Univers Cinematic Marvel. Dincolo de costumul zburător de metal, succesul supereroului în rândul fanilor stă în șarmul lipsit de efort și vulnerabilitatea ascunsă, pe care Robert Downey Jr. le aduce pe marele ecran cu atâta ușurință. Primul film deschide drumul către tot ceea ce urmează, atât pentru Iron Man, cât și pentru restul eroilor Marvel. Personajul urmează să apară în Avengers: Infinity War. Posibilitatea unui alt film Iron Man de sine stătător a fost demontată.

(2) Francize Marvel pe care trebuie să le vezi: The Avengers

Marvel

Dacă Iron Man este rădăcina Universului Marvel, Avengers constituie trunchiul din care răsar, precum niște ramuri, restul filmelor. Filmele Avengers sunt cele care reunesc personajele mult iubite în același loc și care explorează dinamica dintre acestea, felul în care personalitățile lor contrastează și se completează reciproc. Pentru fani, premisa de a-și vedea personajele favorite în același film o dată la câțiva ani vine ca o recompensă pentru loialitatea lor. Deși conflictele variază de la un film la altul, cel principal, către care par să se îndrepte, este conflictul cu Thanos.

(1) Cea mai bună franciză de filme Marvel: Guardians of the Galaxy

filme marvel

Când primul film din această franciză a apărut în 2014, a schimbat întreaga atmosferă cu care erau obișnuiți fanii Marvel. Noutatea de a avea un film cu proscriși deveniți eroi, care nu înțeleg normele sociale și care nu se iau pe ei înșiși atât de în serios, a adus un val de prospețime bine-venit. Filmul a reușit să aducă pe marile ecrane entertainmentul în forma sa cea mai pură, de la extratereștri care nu înțeleg metaforele la ratoni sociopați și plante umanoide care îi fac pe oameni să exclame „awww” la unison. Toate aceste lucruri s-au mutat rapid în inimile oamenilor care automat au vrut mai mult, motiv pentru care filmul a primit un sequel în acest an. Gardienii Galaxiei vor apărea din nou în cel de-al treilea film dedicat lor, precum și în Avengers: Infinity War.