26 nov. 2017 | 22:07

Proteste în București și țară: câteva zeci de mii de oameni au cerut oprirea abuzului contra justiției

ACTUALITATE
Proteste în București și țară: câteva zeci de mii de oameni au cerut oprirea abuzului contra justiției

În București și în țară sunt anunțate proteste pentru 26 noiembrie. De la Capitală până în Teleorman, unde oamenii vor să meargă la sediul PSD, nemulțumirile vor fi strigate în stradă. 

UPDATE: 22:07

Protestul din București s-a încheiat aproape de ora 22, când ultimii oameni s-au strâns într-un colț la Palatului Parlamentului, în intersecția cu bulevardul Națiunile Unite. În ultima fază a protestului din 26 noiembrie mai erau câteva sute de oameni. În țară au ieșit la proteste aproape 45.000 de oameni. Principalele revendicări au fost să fie oprite schimbările legilor justiției.

[related]

UPDATE: 21:22

Protestul din București a văzut și primele îmbrânceli mai serioase între manifestanți și Jandarmerie. Principalul motiv, în zona Piața Victoriei, a fost prezența cailor. Jandarmii au decis astfel să facă un cordon în jurul protestatarilor. A fost o încercâare să-i impiedice să meargă și pe al doilea sens și să ocupe astfel bulevardul Lascăr Catargiu. Încercarea a eșuat

Jandarmeria a susținut că prezența cailor nu e o noutate.

„Jandarmii călare participă la toate manifestațiile care au loc în spatiul public, nu este o noutate sau o premieră. În jur de 20-25 de cai si calareți, nu stiu daca toti sunt în dispozitiv azi. Colegii mei au fost în strada de fiecare dată când am avut manifestantii de amploare. Pot să va asigur că acești cai pe care noi în folosim în misiuni sunt bine antrenați. Sunt niște etape în pregătirea lor, este una specifică, adunări mari de persoane. Nu sunt un pericol pentr cetățeni, au rol de a ne asigura poziționarea mai bună, un dispozitiv adaptat nevoilor pe care le avem în stradă”, a declarat Georgian Enache, purtător de cuvânt Jandarmerie, citat de Digi24.
UPDATE: 21:08
Protestatarii au ajuns la Palatul Parlamentului. Sunt peste 20.000 de oameni care au ieșit la proteste în București. Jandarmeria a venit în primă fază cu cai pentru intimidarea protestatarilor. Au renunțat după Piața Romană. Marșul de protest a pornit de la Piața Victoriei la ora 19.30 și a ajuns la Casa Poporului la 21. Dacian Cioloș, fost premier al României, a mers cu coloana de manifestanți, dar a păstrat o distanță vizibilă, fiind mai mereu spre coada marșului.
Proteste Bucuresti guvern

Protestele de până acum au fost anunțate și organizate pe Facebook. Așa se întâmplă și cu aceste proteste din toamnă, iar cel mai mare ar putea fi acum spre final de noiembrie. În februarie, cel mai mare protest din istoria României a reușit să scoată în stradă aproximativ 600.000 de persoane, conform celor mai multe estimări, aproximativ 300.000 de protestatari fiind doar în Piața Victoriei și pe străzile adiacente.

Acum, sunt anunțate proteste în orașe precum București, Medgidia, Brăila, Aiud, Târgoviște, Mangalia, Fetești, Fălticeni, Arad, Pitești sau Târgu Mureș. Nu lipsesc de pe listă orașe ca Aiud, Buzău, Mediaș, Ploiești, Baia Mare, Bacău, Turda, Giurgiu, Huși, Roșiorii de Vede, Călărași, Suceava, Lugoj, Alba Iulia, Sighetu Marmației sau Rădăuți. Se va ieși în stradă la proteste și în Vaslui, Petroșani, Bistrița, Arad, Sfântu Gheorghe, Borșa, Pașcani, Slatina, Sibiu, Piatră Neamț, Câmpulung, Odorheiu Secuiesc, Român și Galați.

Sighișoara, Turnu Măgurele, Bârlad, Dej, Brașov, Miercurea Ciuc, Caransebeș, Câmpina, Reghin, Satu Mare, Sebeș, Oradea, Focșani, Drobeta Turnu Severin, Craiova și Curtea de Argeș completează lista orașelor în care vor fi proteste mai mici sau mai mari. De asemenea, de ținut cont că pe Facebook au fost organizate manifestații și în Zărnești, Făgăraș, Reșița, Zalău, Alexandria, Oltenița, Tecuci, Târgu Jiu, Slobozia, Râmnicu Sărat, Dorohoi, Constanța, Hunedoara, Cluj și Iași. Vor fi oameni în stradă și în Tulcea, Mioveni, Botoșani, Deva, Râmnicu Vâlcea, Timișoara sau Onești.

Dacă ai de gând să mergi la proteste, să-ți găsești prietenii s-ar putea să devină o sarcină dificilă. Firește, poți apela la modalitatea clasică de a vă da un punct de reper și de a vă întâlni acolo, dar există posibilitatea să ai de-a face cu prea multă lume într-un anumit loc pentru a putea face asta. Ai și alternativa ceva mai modernă, de a le transmite locația prin WhatsApp sau prin Google Maps. Ai însă un ghid de cum să te găsești la proteste, care în februarie 2017 s-a dovedit foarte util.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele