21 sept. 2017 | 14:23

De ce nu contează că iPhone X sau iPhone 8 sunt scumpe

TEHNOLOGIE
De ce nu contează că iPhone X sau iPhone 8 sunt scumpe

iPhone X e scump. Are preț mare. Nu e inovator. Sunt doar trei plângeri, pe scurt, dintre cele care au circulat pe internet în ultima săptămână. Și nu sunt greșite, sunt doar opace. 

iPhone X e cel mai avansat telefon produs vreodată de Apple și aici se termină tot ce poate fi spus despre el. Atât e. Un computer mic cu cele mai bune opțiuni hardware și software pe care compania aceasta le-a ales. Că a făcut bine sau nu, nici nu contează, că produsul a fost arătat, va fi lansat pe 3 noiembrie și vor fi milioane de oameni care îl vor cumpăra.

În ceea ce privește inovația, e simplu: nici eu sau tu, nici măcar Apple n-o putem aprecia. Cu inovația e cam așa: dacă o idee funcționează și e acceptată de public (adică cel care dă bani pe ea), atunci este o inovație de succes. Restul sunt schițe și invenții de sertar. Sunt serenade de duș.

Când vine vorba de preț, iar e vorba de valoarea percepută. În mai 2016, am scris un articol pe care l-am intitulat: „Am trecut de la iPhone la Android ca să văd cum trăiesc săracii”. Chiar dacă erau câteva nuanțe, diverși oameni n-au văzut dincolo de titlu. Uite, tocmai pentru ei, iPhone X este excelent. Și iPhone 8. Și iPhone 8 Plus. Atât ai, trei telefoane și îl alegi pe cel pe care l-ai vrea mai mult. Nici nu contează prețul, că n-ai cu ce să-l compari.

De ce e stupid să compari prețul unui iPhone X sau iPhone 8 cu ceva pe Android

iPhone X

Andy Warhol a zis, într-un context laudativ la adresa Americii, că e frumos ce-a creat poporul acela: ca cei mai săraci și mai bogați cetățeni să cumpere fix același lucru. „[…] știi că președintele bea Coca-Cola, Liz Taylor bea Cola și, doar gândește-te, poți să bei și tu Cola. O Cola e o Cola și nicio sumă de bani nu-ți aduce o Cola mai bună decât cea pe care până și cerșetorul de la colț de stradă o bea”.

Așa e și cu iPhone X și de-asta prețul nu e mare sau mic. E un preț și cu asta gata. Altfel, Galaxy Note 8 costă aproape 1.000 de dolari. În România, e 1.000 de euro. Și are un hardware net superior celui de pe iPhone X. Se pare că nimeni nu le-a „spus” asta programelor care testează performanța, că acolo iPhone X a dat în tot ce-i cu Android de i-a lăsat în inovația goală.

Apple vine un singur produs la un preț și acela e unicul pe care o să-l vezi și la Florin Salam (dacă vrea), și la Tim Cook, și la vecinul tău, și poate chiar la un cerșetor. Pe Android sunt nuanțe și te poți lua oricând de Samsung că vinde un Note 8 la un preț exagerat, când Huawei vine cu Mate 10 și va fi mai ieftin (probabil).

Ce faci cu un iPhone X e mai important decât prețul (evident)

Acum vreo două luni am zis pe Facebook că dacă vreo companie ar vrea să facă o mașină de spălat sau un cuptor cu microunde cu adevărat utile, ar merge prin casele oamenilor și s-ar uita la ce butoane sunt tocite pe cele vechi. Dacă eu folosesc trei butoane pe-un apart de cafea, de ce aș vrea 15 funcții total inutile? N-aș vrea.

La fel, internetul e folosit în România, preponderent, pentru rețele sociale. Deci, stai pe net și cu un Allview, și cu un Galaxy Note 8, dar și cu un iPhone X. Și ca să închei ideea asta cu prețul, cele mai scumpe camere foto, care să și fie folosite de un număr rezonabil de fotografi, sunt produse de Leica. Costă câteva mii de euro bucata, apoi mai costă obiectivele tot pe-acolo. Și despre acestea cel mai mare „ambasador” (Henri Cartier Bresson) al lor a spus: pot să fac poze cu orice, dar prefer Leica.

Așa și cu telefoanele. Poți să trimiți dick pics fetelor agățate pe Tinder și cu un Nokia 3310 (să zicem), dar ai prefera s-o faci cu un iPhone X. Probabil.

Până anul viitor, ai iPhone X, iPhone 8 și iPhone 8 Plus. Dar ai și telefoane de la Apple mai ieftine, iar gama începe cu iPhone SE. Până acum, în ciuda tuturor celor care îi anunțau sfârșitul, Apple încă face miliarde de dolari cu telefoanele acestea. Mie nu-mi pasă de parcursul lor financiar, cum nu-mi pasă că HTC a ajuns pe buza hăului istoriei. Pe fundul istoriei sunt Nokia, BlackBerry, Palm și altele.

Asta e. Acum, avem iPhone X la 1.000 de dolari și în România îl avem la peste 5.000 de lei. În loc să te întrebi dacă ai bani sau nu, ar trebui să te întrebi dacă îți trebuie sau nu.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele