Vijelia lui Firea, o zi mai târziu: când panica indusă la televizor paralizează un oraș

Vijelia lui Firea, o zi mai târziu: când panica indusă la televizor paralizează un oraș

Furtuna aproape apocaliptică de aseară a ocolit jumătate din București, dar ce și cine i-a panicat, cu adevărat, pe oameni?

Dacă te-ai uitat ieri la televizor pe vreun post de știri, ai avut impresia, mai devreme sau mai târziu, că ești pe coasta de est a Statelor Unite și că trebuie să te baricadezi în casă, că vine urgia. Într-adevăr, m-a pus pe gânduri tot tam-tamul ăsta, la fel ca pe mulți alții, mai ales după ce în vestul țării s-a lăsat nu doar cu pagube materiale, ci și cu victime. În așteptarea serii, mi-am anulat câteva planuri și am mers acasă. Pentru câțiva stropi de ploaie, niște fulgere și un vânt mai puternic decât cu o zi înainte.

Sigur, n-a fost așa în tot Bucureștiul: un copac a omorât un bărbat pe Șoseaua Viilor. La vreun kilometru și ceva spre est, n-am avut parte de mare scandal cu vremea. Dacă ne amintim, a fost o furtună de cod galben, așa cum am mai prins multe altele în București și nu numai. Și totuși, ce atâta zarvă?

Mortul e de vină

Nicolae Robu parcă n-avea habar despre ce vorbește zilele trecute, din ce l-am văzut pe la televizor, dar Gabriela Firea, sau mai bine zis, echipa din spatele ei, și-au dat seama că Primarul Capitalei nu poate să apară la televizor cu fusta-n vine, așa că s-a făcut masă mare și s-a pus orașul la cale. Oricum s-ar fi derulat situația de ieri și oricum privești cele întâmplate, Firea a câștigat ceva capital de imagine, numai bun pentru orice-o vrea să facă peste trei sau, mai rău, peste doi ani.

Dacă venea o furtună pe bune, așa cum s-a întâmplat weekendul trecut, atunci primarul ar fi ieșit în fața camerelor și ar fi declarat că ”am avut dreptate, mă bucur că am luat măsurile de precauție de ieri, fie ele severe, pentru că cine știe ce s-ar fi putut întâmpla”. Dacă furtuna ocolea orașul complet, ”noi am fost avertizați de meteorologi și am vrut să prevenim o situație similară cu cea din weekend”. Victima de ieri, bărbatul lovit de crengi pe Șoseaua Viilor, nu înseamnă mare lucru, pentru că mortul e întotdeauna vinovat. Primăria a acționat repede și s-a absolvit de orice vină.

Panica transmisă mai ales către părinți, care au aflat că școlile și grădinițele se închid anticipat, a condus la blocaje în trafic și la aglomerație la metrou, dar asta se poate trece cu vederea, că de, venea urgia. Teama semănată în rândurile oamenilor a încolțit mai repede decât mă așteptam și a paralizat un oraș întreg, Uber și Taxify având un surge baban, în timp ce taxiemtriștii refuzau să onoreze comenzi lansate prin aplicații.

Dezinformare pe WhatsApp și alarmare la televizor

După-amiază, pe WhatsApp și pe Facebook a început să se împrăștie un mesaj pe care l-am citit cu pălăria de aluminiu în cap: de fapt, Firea era parte dintr-o conspirație și ne-a trimis acasă pentru că lucrurile urmau să fie mult mai rele decât ni s-a spus la televizor, doar că nu trebuie să se creeze panică. Firește, mesajul se încheia într-o manieră similară cu ”dă și tu mai departe”, de pe vremea lui Yahoo. Firea vrea ca responsabilul să fie tras la răspundere penală pentru transmiterea de informații false. Dar cine a panicat oamenii mai mult?

Unii s-au speriat de mesaj, dar mult mai mulți s-au speriat de televizoarele care vuiau de vijelie și de sfaturile Gabrielei. M-am uitat vreo cinci ore pe Digi24 și breaking news-ul zilei a fost constant furtuna care se apropie, alături de toate cele pe care deja le știi. Despre transmisiunile celorlalte televiziuni, pe care le evit ca să nu-mi fac nervi aiurea, am aflat de la Hotnews: dacă seara a fost delir mistic, nici pe zi nu cred că a fost mai bine.

Cine sperie mai mult? Un mesaj trimis pe WhatsApp sau televizunile de știri care îți spun că vine potopul lui Noe, de la ora 10:00 și până seara târziu? Un mesaj pe care l-am văzut câțiva, mai ales după ce a început să fie ”demascată” acțiunea, sau știri care au ajuns la mult mai mulți, prin toate canalele de difuzare?

O nouă zi

Până se va implementa Sistem Alert, despre care oamenii au dubii, pe bună dreptate, când vine vorba de funcționalitate, vom mai trece prin câteva furtuni și sper că prin nicio zgâlțâitură care să ne scape de bulinele roșii din București. Vom fi, cu siguranță, alterați de sistemul de transmisiuni live ale doamnei Firea, care reușește să pună pe jar sute de mii de oameni care și-ar fi văzut de treabă încă o oră față de programul special.

O zi mai târziu, internetul e plin de glume și de nervi cu privire la modul în care a fost gestionată situația de ieri. Sigur, asta se întâmplă în bula mea de Facebook, iar mai departe de geamandură nu m-am avântat ca să aflu cum văd alții problema. Cert e că de dimineață a fost senin, iar oamenii s-au întors la rutina obișnuită, fără să dea impresia că ieri s-au grăbit ușor speriați spre case și au făcut o singură oprire de la birou, golind rafturile din Mega.

11:47 / 21.09.2017