23 oct. 2017 | 12:30

Facebook pregătește apocalipsa prin care să facă și mai mulți bani

ACTUALITATE
Facebook pregătește apocalipsa prin care să facă și mai mulți bani

Facebook a introdus anul acesta opțiunea Explore prin care să ajungi la conținut care nu-ți apare, de regulă, în News Feed. Odată cu acest pas, urmează niște schimbări care dă peste cap ceea ce știai despre cum funcționează rețeaua.

[related]

Explore Feed a fost introdusă și pe versiunea web a Facebook, ca să meargă mai departe un plan cu care compania deja încearcă să câștige mai mulți bani. Oficial, opțiunea este excelentă pentru orice pagină de pe rețea, pentru că îi permite să iasă din bula în care s-ar fi desfășurat până acum și să ajungă la și mai mulți utilizatori.

Neoficial, Explore va deveni un fel de flux cu informații din toate direcțiile, cu cel mai mizerabil sau cel mai curat conținut pe care l-ai putea vedea. Totul este afișat fie pentru că Facebook crede că asta vrei să vezi, fie pentru că prieteni de-ai tăi urmăresc deja conținutul acela. Pe telefon, Explore există pe anumite telefoane și versiuni de Android de câteva luni. A fost un experiment în derulare până va începe să devină norma.

Mai mult, Explore este un News Feed alternativ. Sună bine, vezi și altceva care nu ar veni în mod firesc în fluxul obișnuit de știri. Dar Facebook e o companie care trăiește din bani de publicitate și din experimente, cum s-a văzut asta deja, atât prin propaganda rusească permisă, cât și prin cât de dependenți sunt utilizatorii de produsele sale. Cel mai nou experiment se derulează în șase țări din lume (numărul poate fi mai mareu sau mai mic, dar atât este cunoscut acum) și distruge traficul oricui se baza, ca pagină, pe traficul de pe rețea, conform unui articol publicat pe Medium.

Este jocul algoritmilor de care Facebook nu s-a ferit niciodată. Lista țărilor cuprinde nume ca Slovacia, Serbia, Bolivia sau Guatemala, deci unde nu sunt surse de știri prea mari, dar unde poate să vadă cum ar trebui să-i strângă cu ușa pe cei care se bazează exagerat de mult pe Facebook.

De ce momentul ar putea fi cunoscut drept „apocalipsa Facebook“

În Explore Feed va fi mai mult cancer decât la oncologie.

Am zis la început de apocalipsă, pentru că traficul în aceste țări, pe anumite pagini, s-a dus în cap, cam cum se duce popularitatea lui Zuckerberg în America atunci când vine vorba de reclamele rușilor pe platformă. Explore Feed a fost folosit doar pentru pagini, iar News Feed a fost lăsat mesajelor publicate de prieteni și celor sponsorizate. Altfel spus, influenceri, pagini, companii, a fost totul mutat într-un câmp nou, izolat, ca să vadă Facebook cât poate exagera ca să strângă mai mulți bani din sponsorizări.

Scenariul acesta, deși improbabil (pentru că ar aliena prea mult branduri și pagini de știri), dacă va fi aplicat, atunci înseamnă că ai un News Feed „clasic“ – doar prieteni – iar toți cei care vor să trăiască și să fie populari pe seama Facebook vor trebui să bage bani ca să iasă din Explore. Ironic, dacă Facebook încearcă să scape de știri false așa, cel mai sigur a fost să elimine știrile cu totul.

Paginile din aceste țări au pierdut din organic reach, din interacțiuni și din traficul direcționat spre pagini web. Cel care a scris despre acest episod susține că un om de comunicare de la Facebook a catalogat totul drept un „test regional“.

Conținutul din News Feed a fost doar de la prieteni, fără să fie luat orice ai avea la follow. Există însă și puțină speranță: cele mai afectate de schimbare ar fi paginile mici, care trăiesc pe clickbait și spam, pe când cele mai mari sunt oarecum în regulă. Când vine vorba de site-uri de știri, acestea se bazează ca trafic și pe Google, și pe newslettere, și pe alt tip de atenționare a citititorilor asupra conținutului nou.

Câteva direcții pe care Facebook vrea mai mulți bani

E clar că Explore Feed nu e doar despre a scoate mai mult conținut „alternativ“ în ochii oamenilor, ci de a face mai mulți bani pentru Facebook. Acel „test regional“ va fi nuanțat și va fi implementat într-o formă sau alta, iar 2018 se anunță un an foarte important pentru cea mai mare rețea socială. Sunt peste două miliarde de utilizatori și milioane de pagini care ar vrea acel trafic, concluzia imediată și directă fiind că Facebook a găsit un fel de izvor nesecat cu bani.

Mai mult, rețeaua va introduce Instant Articles cu plată. În loc să ai un paywall pe site, vei avea pe Facebook, iar cititorii care ar vrea acel conținut, ar trebui să plătească. Sunt câteva publicații mari cu care compania colaborează deja pentru acest proiect, printre care Bild, The Boston Globe, La Repubblica, The Los Angeles Times sau The Washington Post. Vor fi două modele pe care Facebook le testează: 10 article gratuite înainte de a cere abonament și o versiune „freemium“, unde cei care publică articolele decid care sunt gratuite și care nu. Veniturile, 100%, vor fi către media.

Poți să prevezi deja un viitor în care aceste articole ar fi în News Feed, contra cost, iar altele vor fi mutate în Explore Tab. Acolo vor fi și toate mesajele de la companii de sucuri, cafea, mașini și altele. Cumva, nu-i nimic nou aici: orice brand până acum a trebuit să plătească pentru a-și afișa mesajul undeva. Vor fi afectați, pe cale de consecință, și cei cu pagini de influencer, care vor pierde din reach, din interacțiuni și numărul total de abonați nu va mai însemna nimic.

E greu de spus cine va avea de câștigat cu certitudine, dar dacă măsura va fi aplicată va fi mai clar ca niciodată că este stupid și deloc productiv să te bazezi pe o singură platformă pentru trafic. Conținutul încă este relevant și cel de calitate e cel mai important. Sau totul se va duce de râpă și va fi un război și mai mare al clickbaitului, ca să ajungă conținutul viral pe orice Timeline și la cât mai mulți utilizatori (ceea ce s-a întâmplat cu știrile false, care au întors milioane de dolari pentru creatori).

[related]

Dincolo de logistica de conținut – de calitate sau nu – e evident cu fiecare schimbare că Facebook a ajuns prea mare ca să nu aibă un impact major (cel puțin în primă fază) în internet. Apoi, lucrurile se duc în altă stare de normal până la următoarea schimbare. Este însă o dependență pe care nicio companie de până acum n-a avut-o și poți privi totul ca pe un studiu de caz în derulare.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele