Cât costă, de fapt, roamingul în Europa la Orange, Vodafone, Telekom și Digi Mobil

ACTUALITATE
Cât costă, de fapt, roamingul în Europa la Orange, Vodafone, Telekom și Digi Mobil
08 oct. 2017 | 13:58

Au trecut câteva luni bune de la anunțurile cu “Roam like home” în UE și spațiul SEE, dar pentru clienți tot este dificil să studieze ofertele operatorilor și să aleagă cea mai bună soluție.

[related]

Am adunat aici câteva exemple privind costurile de roaming pentru abonați, cu niște calcule făcute, precum și costurile suplimentare atunci când depășiți cele incluse în abonament. Există, totuși, niște necunoscute pe care încerc să le explic și care pot adăuga niște costuri suplimentare la factura de roaming, în anumite condiții.

În roaming se vorbește de utilizare rezonabilă

Conform legislației europene “Roam like home”, utilizatorii trebuie să se bucure în țările UE de opțiunile incluse acasă – minute și date mobile – fără alte costuri. Dar sunt niște portițe pe care operatorii le-au păstrat pentru situații neobișnuite. De exemplu, „utilizarea rezonabilă” a resurselor respective.

Deși această utilizare rezonabilă nu este foarte bine explicată, ea poate fi supra-taxată. E drept, operatorul ar trebui să avertizeze clientul că a depășit “utilizarea normală”, dar nu este precizat foarte clar pe niciuna dintre paginile parcurse pe site-urile operatorilor.

Teoretic, utilizatorul nu ar trebui să folosească roamingul mai des decât serviciile din țară. Adică, dacă vă mutați cu totul în altă țară europeană nu veți putea păstra abonamentul din România. După o vreme, utilizarea doar în roaming va deveni suspectă și va intra probabil acea suprataxă. Dar și așa s-ar putea să fie mai ieftin decât un abonament din Marea Britanie, să spunem.

Apoi, după consumarea resurselor pe care le ai în țară (iar la date mobile nu sunt toate, îți dau formula mai jos), se aplică niște tarife, care ar trebui să fie cele naționale. Astea se adaugă la factură, în funcție de cât consumi.

[readmore]

Digi Mobil e singurul operator din România care a obținut implementarea unei suprataxe pentru roaming pentru toți clienții. Și aici sunt niște exemple, nu sunt prețuri foarte mari, dar costurile ar putea fi mai mari decât la un abonat care nu are suprataxă. Depinde de consum.

Utilizatorii se pot păcăli însă foarte ușor cu serviciile de roaming și și am două exemple din experiența proprie. Odată, pe vremea când costa 10MB peste 10 euro în roaming, m-am rătăcit în Berlin și am folosit Google Maps să ajung la hotel. Pe vremea aia nici Maps nu era foarte optimizat pentru telefoane, așa că până să ajung la hotel depășisem 50 de euro cost suplimentar. Am făcut screenshot la hartă și am închis datele. Și am ajuns.

În altă deplasare, eram în Muntenegru, toate bune și frumoase, pe terasa hotelului, cu telefonul făcut hotspot. Deschid laptopul să trimit un articol. „Updating, don’t turn off or unplug your computer”. Nu am fost pe fază și am descărcat 500MB de la Microsoft, cu dedicație. Abia am reușit să plătesc factura aia. Ai grijă, că Muntenegru nu este nici în UE, nici în spațiul SEE.

Cât costă roamingul la Orange

La Orange, abonații pot folosi beneficiile din abonament și atunci când călătoresc în roaming în UE. Utilizarea resurselor de roaming este considerată rezonabilă atât timp cât serviciul de roaming este folosit doar pentru călătorii periodice în afara teritoriului României.

Orange avertizează clientul înainte să introducă suprataxe. Dacă în termen de maximum două săptămâni de la data avertizării nu își modifică comportamentul, se aplică suprataxă de 3 cenți pe minut la apeluri făcute, 1 cent pe minut la apeluri primite, 1 cent per SMS, 0.,77 cenți per MB (7.7 euro/GB), plus TVA. Dacă în cazul minutelor nu sunt restricții, datele mobile din abonament nu pot fi folosite integral, ci conform unei formule de calcul.

Cum calculezi internetul mobil disponibil în roaming: valoarea abonamentului tău (fără TVA) / 7,7 euro x 2. Adică la un abonament Orange Me de 12 euro, poți folosi în roaming 12/7,7*2, adică 3,11GB de date mobile. După depășire, ai 0,0092 euro/MB, adică 9,2 euro per GB, TVA inclus. Dacă ai consumat în concediu 5GB, plătești la finalul lunii 12 euro + 18 euro depășirea. Adică în jur de 145 de lei. Deși 5GB sunt greu de consumat pentru un utilizator normal din România. Dacă ai abonament de 26 de euro, ajungi la 6GB și atunci nu mai plătești depășire în roaming. Dar ai 142 de lei pe lună.

Prețul în roaming pentru Vodafone

Vodafone are pe site informații despre suprataxă, dacă sunt folosite serviciile necorespunzător. Taxa e relativ similară, 3,8 cenți pe minut la apel inițiat, 1,3 cenți la apelul primit, 1,2 cenți per SMS, 8,9 euro per GB.  De asemenea, după depășirea datelor mobile incluse care pot fi folosite în roaming, se aplică tot o taxă de 8,9 euro per GB cu TVA inclus.

Formula este aceeași, la un abonament de 13 euro pe lună poți folosi 2,8 GB în roaming. Dacă ai folosit 5GB de date mobile, vei plăti 19,6 euro suplimentar la factură, iar asta înseamnă că la final ajungi la vreo 158 de lei după vacanță. La 18 euro pe lună ajungi la 3,9 GB, deci plătești doar 27 de euro la final, sub 140 de lei.

Telekom și tarifele de roaming pe care le aplică

Evident că și Telekom are aceleași opțiuni, formula de calcul este aceeași, iar după depășirea limitei, plătești 8,9 euro per GB.

Dacă ai cel mai ieftin abonament, de 7 euro pe lună, vei putea utiliza în roaming până la 1,8GB de date mobile. Dacă ai folosit 5GB în vacanță, vei plăti cei 3,2 GB suplimentari cu 28 de euro, iar la finalul lunii depășești 165 de lei. Pe scurt, cu cât este mai ieftin abonamentul, costul de roaming va fi mai mare. Pentru cei care călătoresc des e recomandat, totuși, un alt tip de abonament.

Mai ai și opțiunea Digi Mobil, singurul cu suprataxă în roaming

Încerc să vă explic și suprataxa aplicată de Digi Mobil. Clienții nu pot folosi doar serviciile incluse în abonament și în niciun caz cei 50GB de date mobile promise de operator. Suprataxa lor este de 3,1 cenți pe minut la apel inițiat, 1,08 cenți per minut la apel primit, 6,37GB de date la GB utilizat. Taxa va scădea de la 1 ianuarie 2018, dar mai discutăm despre asta atunci.

[readmore]

Clienții plătesc numai suprataxa, până se consumă cele incluse în abonamentul de acasă. După consumare, tarifele sunt mai mari. Dacă ai consumat cei 5GB despre care vorbeam, vei avea de achitat la factură un supliment de 143 de lei direct.

Concluzia e că și dacă au scăzut atât de mult tarifele, e mai bine să ai abonament bun, dacă vrei să ai și opțiuni în roaming. Te poți descurca și cu puțin, doar să fii atent ce consumi, în ce țară și cât. Mai durează câțiva ani până vom vorbi de același tarif peste tot.

Dan este fost jurnalist IT&C și actualmente pro-blogger la Computerblog.ro. Pasionat de gadgeturi și tehnologie, scrie des și despre știință, mașini sau aplicații. vezi toate articolele