Toți folosim camera de selfie greșit, dacă te iei după creatorii ei
Selfie-urile au devenit, în ultimii ani, o formă de comunicare în sine, însă camera frontală cu care le facem a avut altă menire când a apărut.
Apple a creat, în 2015, un folder special pentru selfie-uri, pe care îl poți accesa oricând în Photos. E un simplu omagiu adus atracției inepuizabile a utilizatorilor de a se fotografia pe ei înșiși. Oamenii pot așa să își măsoare cantitativ narcisismul. Însă nimeni nu era pregătit pentru asta, motiv pentru care cea mai căutată întrebare legată de iOS 9 pe Google a fost: „Cum șterg folderul de selfie-uri?”.
Mai mult, în 2014, Google a estimat că 93 de milioane de selfie-uri sunt făcute zilnic pe dispozitivele Android. De asemenea, psihoanalista Elsa Godart a estimat în cartea ei – Je Selfie Donc Je Suis (I Selfie Therefore I Am) -, că tinerii adulți vor face 25.700 de selfie-uri pe parcursul vieții. Toată nebunia a început însă cu mult timp înainte și a avut nevoie de catalizatorul rețelelor sociale, ca să ia avânt.
În 2003, Sony a introdus un telefon care ar fi fost uitat de toată lumea, dacă nu ar fi avut o caracteristică importantă: o cameră de 0,3 pixeli care putea fi întoarsă spre utilizator. Astfel, Sony Ericsson Z1010 a fost primul telefon care avea cameră frontală. Pe atunci, acea cameră era menită pentru a înlesni întâlnirile de afaceri – prin videoconferințe, în niciun caz pentru a oferi o scuză vanității oamenilor. Camera avea scopul de a oferi o alternativă apelurilor Skype pe laptop. Creatorii nu știau că acea simplă caracteristică ne va propulsa, ani mai târziu, în era selfie-urilor.
Acum, 14 ani mai târziu, selfie-urile au devenit o a doua limbă pentru generația milenialilor și nu numai. Ba chiar natura selfie-ului a dus și la apariția Snapchat, rețea socială axată pe utilizator și narcisismul lui. Pentru o generație orientată către tehnologie și social media, accestea au devenit soluția pentru a transforma utilizatorul în model, fotograf, director de imagine și publisher. Totul a culminat cu alegerea, în 2013, a cuvântului „selfie” drept cuvântul anului de către Oxford Dictionaries.