18 sept. 2017 | 10:39

iPhone X ascunde un senzor Kinect în camera frontală

ACTUALITATE
iPhone X ascunde un senzor Kinect în camera frontală

Dacă vrei să înțelegi cât de repede evoluează tehnologia, este suficient să ai în vedere că tehnologia dintr-un senzor Microsoft Kinect se găsește în iPhone X.

În iunie 2009, cei de la Microsoft au reinventat gamingul din confortul căminului printr-un gadget intitulat Kinect. Respectivul dispozitiv reprezentat în schema de mai jos era încărcat de senzori și făcea o treabă foarte bună în a te localiza în cameră, în a-ți urmări mișcările la nivel de detaliu și în a asocia acele gesturi unor caractere din jocuri. În definitiv, deși ulterior a fost utilizat și în alte scopuri, Kinect a fost creat pentru gaming pe Xbox.

Între timp, interesul pentru Kinect s-a ponderat la așa un nivel încât nici măcar nu-l mai poți cumpăra la pachet cu un Xbox One S sau Xbox One X. Asta nu înseamnă însă că tehnologia respectivă nu continuă să fie de actualitate. Acesta este și motivul pentru care Apple a integrat același ansamblu de senzori pe partea din față a iPhone X. Singura discrepanță este dată de Tilt Motor (motorul de rabatare) de la Kinect. Acel motoraș este inutil la iPhone, deoarece îți ții oricum telefonul în fața ochilor.

senzor KinectPartea amuzantă este că implementarea celor de la Apple este mai avansată decât cea folosită de Microsoft în urmă cu câțiva ani, chiar dacă folosește un spațiu de 50 sau 100 de ori mai mic.

Tehnologia din spatele Kinect a fost creată de firma israeliană PrimeSense. Pentru a te localiza în cameră, proiecta 30.000 de puncte infraroșii pe o suprafață, iar o cameră IR scana poziția acelor puncte pentru a obține informații de distanță și poziție. Rezultatul era o imagine cu o rezoluție de 320 x 240 de puncte ce ascundea 2048 de niveluri de sensibilitate/adâncime.

Aceeași tehnologie din Kinect a ajuns să fie prezentă în iPhone X pentru simplul fapt că PrimeSense este o companie deținută de Apple din 2013. Gigantul din Cupertino a îmbunătățit semnificativ funcționalitatea acelui set de senzori, prin hardware și software actualizat. În altă ordine de idei însă, camera intitulată TrueDepth la Apple nu-ți scanează întregul corp, ci doar fața cu o precize extraordinară în scopul autentificării prin Face ID.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele