20 dec. 2017 | 15:28

Costumul care te transformă în baterie ca să minezi Bitcoin

VIDEO ACTUALITATE

Câțiva olandezi au creat costumul viitorului, prin care, căldura corpului uman poate să mineze criptomonede.

Institutul de Îmbrăcăminte Umană din Olanda (IoHo) a adoptat o abordare, mai mult sau mai puțin realistă, care implică, în esență, capital – ca niște Bitcoin – pentru a fi utilizate în viitor. În ultimii doi ani, de la înființarea sa în 2015, institutul a fost implicat în mai multe proiecte de cercetare și artă, care se concentrează în jurul legăturilor dintre capital uman, forță de muncă și producția de date.

Prin abordarea lor, atât calitativă, cât și cantitativă, oamenii de știință au reușit să realizeze niște proiecte unice. Ei au reușit să-și mineze criptomonede ca Bitcoin printr-un costum de corp, care colectează căldura excesivă a corpului uman.

Costumul creat de IoHo stochează căldura corporală datorită generatoarelor termoelectrice și, ulterior, le transformă în electricitate utilizabilă. Cam 37 de lucrători au fost implicați în acest proiect și l-au creat în 212 ore de lucru. „Recolta” umană a fost convertită la 127.210 miliwați de energie electrică, care a fost folosită pentru extracția a aproape 17.000 de monede. Pentru Bitcoin e mult mai dificil, dar conceptul este același.

Manuel Beltran, fondatorul YoHo, spune că arta este capabilă să explice lucruri abstracte și să declanșeze ceva. În orice caz, invenția olandezilor este destul de importantă. IoHo colectează mișcările degetelor participanților printr-un senzor de mișcare, prin muncă sau chiar printr-o coregrafie.

În plus, organizație oferă datele colectate, în mod voluntar, unor giganți ca Facebook sau Google. În mod ironic, chiar și artiștii implicați în proiect nu pot înțelege complet legătura directă dintre recoltarea capitalului uman și generarea de bani. În ciuda aceste idei confuze, conceptul lui Beltran este de a folosi arta ca mijloc creativ și alternativ de a înțelege gândirea oamenilor cu privire la impactul inteligenței artificiale și al roboților.