14 nov. 2017 | 20:05

Ce e ARCA, agenția spațială românească acuzată de americani de țepe

ACTUALITATE
Ce e ARCA, agenția spațială românească acuzată de americani de țepe

După ce șeful ARCA, agenție spațială românească ce promitea Luna de pe cer, a fost arestat pentru delapidare, lumea a început să se întrebe care este povestea companiei.

ARCA Space se prezintă drept o agenție spațială privată românească, cu sediul în SUA. Nu a avut misiuni deosebit de importante, nu a ajuns pe Lună sau pe Marte, dar voia să fie un pion pentru agențiile mai mari, precum ESA (European Space Agency).

Ultima „reușită” a Agenției este ArcaBoard, o placă propulsată electric, cu 272 cai putere și cu o putere de 203 wați. Aceasta a fost prezentată în 2015 și se voia acel hoverboard la care visai în copilărie. Creatorii ei spuneau că este cel mai puternic și mai ușor vehicul personal creat vreodată. Totuși, i-au pus prețul „modest” de 19.900 dolari și părea mai mult un artificiu de PR decât un gadget care chiar să ajungă pe piață.

Printre altele, ARCA a creat în 2006 și un balon solar, care a transportat în stratosferă cabina rachetei Stabilo, un vehicul suborbital pilotat. Ceva mai târziu, în 2010, a oferit lumii racheta Helen 2, pe care a lansat-o la altitudinea de 40 km în competiția Google Lunar X Prize. Patru ani mai târziu, anunța că va trimite o sondă către Lună și că voia să plaseze pe orbită un satelit de 500 de kg. În 2012, a anunțat și că devine partener ESA, primind și o sponsorizare, pentru a construi parașutele pentru aterizarea unui vehicul european pe Marte.

ARCA a plecat din România pentru visul american

În 2015, ARCA s-a hotărât să își mute sediul în SUA. Acolo, liderul a spus că a creat 100 de locuri de muncă prin unitatea de producție din Las Cruces, New Mexico. „Corupţia uriaşă ne-ar fi împiedicat din start să dezvoltăm în România afacerea AirStrato”, a declarat Dumitru Popescu pe atunci. „Din păcate, din punctul de vedere al resurselor financiare şi de spaţiu, România este extrem de limitată. Este absolut imposibil să lansezi în spaţiu de pe teritoriul României. Există posibilitatea însă de a lansa misiuni spaţiale din largul Mării Negre, dar şi aici sunt limitări şi obstacole împrejmuitoare. New Me­xi­co este un spaţiu extrem de vast, cu posibilităţi terestre ideale de lansare”, a mai spus el.

La un an după, ARCA s-a trezit în mijlocul unui scandal al cărui vinovat principal era fondatorul. Italienii au învinuit compania românească pentru defectul care a dus la prăbușirea pe Marte a modulului Schiaparelli. Agenția Spațială Italiană a acuzat ESA că accidentul s-a produs din cauza unor teste defectuoase făcute de ARCA, compania a cărei experiență în domeniu era insuficientă. Sonda care trebuia să fie pusă pe Marte și care a eșuat sub ochii tuturor era considerată „mândria tehnologiei europene”.

Pe atunci, Dumitru Popescu a declarat pentru La Republica: „ASI trebuie să fie atentă la propriile declarații, dacă nu are probe, altfel ar putea să suporte consecințele. Noi suntem liniștiți, am făcut tot posibilul: pentru acel test ar fi trebuit să zburăm prea aproape de baza rusească de la Sevastopol. Rusia abia ocupase Crimeea și am fi riscat să declanșăm un conflict între Federația Rusă și NATO„.

Plângerea împotriva șefului ARCA a arătat că, în ianuarie 2016, acesta a fraudat peste 2.500 de dolari și că a comis fraude mult mai mari în 2015, prin declarații fiscale și raportări ale numărului de angajați greșite. Până una-alta, rămâne de văzut dacă visurile ARCA Space se vor mai înălța atât de sus ca până acum.