22 aug. 2017 | 08:00

Android Oreo a fost anunțat oficial, dar nu-l vezi curând pe telefonul tău

VIDEO ACTUALITATE

În cadrul unui eveniment dedicat, Google a dezvăluit cea mai nouă versiune de Android, în timp ce majoritatea americanilor se bucurau de eclipsă.

S-a vehiculat de mult timp numele pentru următoarea versiune majoră de Android, dar cei de la Google au evitat să ofere vreun detaliu pe marginea subiectului. Motivul are legătură cu faptul că gigantul din Mountain View ține foarte mult la procedura de dezvăluire.

Android 8.0 O a fost anunțat în urmă cu câteva luni în cadrul conferinței Google I/O 2017. Asocierea cu Oreo a fost făcută publică în ultimele 24 de ore. Nu a durat mult până când biscuitele de culoare neagră a câștigat o pagină dedicată pe Android.com.

Deși fiecare versiune majoră de Android a fost asociată cu un nume de desert, este doar a doua oară când denumirea este un nume propriu. Prima oară s-a întâmplat cu Android 4.4 supranumit KitKat. La momentul respectiv, pentru o perioadă scurtă de timp, au apărut în magazine dulciuri KitKat cu branding Android. În contextul în care Google a creat o campanie intensă de promovare în jurul legăturii dintre Android și Oreo, este foarte probabil să avem parte de ceva similar.

Ce telefoane primesc Android Oreo

Odată cu anunțul legat de denumirea oficială pentru Android 8.0, compania americană a confirmat că actualizarea va fi propagată prin Android Open Source Projet. În plus, o versiune OTA a update-ului va ajunge în următoarele săptămâni pe terminalele Nexus și Pixel. Momentan, variantele finale de Android Oreo sunt testate de operatori, înainte să ajungă la utilizatori.

Dacă vorbim de terminale de la giganți precum Samsung, LG, HTC, Huawei și nu numai, din păcate nu știm când va ajunge Oreo și pe acele smartphone-uri de top. Având în vedere trendul din anii trecuți, este aproape imposibil ca posesorii de Samsung Galaxy S8/S8+, HTC U11, LG G6 sau Huawei P10 să nu beneficieze de cea mai recentă versiune de Android. Tocmai de aceea e cu atât mai important că Andy Rubin a promis actualizări pentru cel puțin doi ani pe Essential Phone.

Android Oreo și noutățile pe care le aduce

În cazul Android Oreo, nu sunt schimbări radicale, ci mai mult o îmbunătățire per total a sistemului de opeare. Astfel, pornirea ar trebui să fie de două ori mai rapid, un management mai bun al aplicațiilor care rulează în fundal și, implicit, un consum mai mic de energie și administrarea mai ușoară a parolelor. Tot ce-i nou găsești aici, deoarece noua versiune a fost anunțată încă din martie 2017, dar până acum a fost în stadiu beta.

Totodată, deși multitasking-ul în split-screen nu mai este o noutate pentru Android, Google a vrut să îmbunătățească asta, cu modul picture-in-picture. Acesta va fi disponibil atât pe telefoane, cât și pe tablete. Aplicațiile se vor putea pune singure în acest mod, iar utilizatorul va putea defini raportul de aspect al ferestrelor.

La fel de important e că vei avea Android Instant Apps, pe care le deschizi direct în browser, iar Play Protect e o soluție mai bună de securizare a telefoanelor în fața virușilor. Și, desigur, ai un pachet nou de emoji, în caz că ești fan.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele