Operatorii de telefonie ar putea fi nevoiți să-și treacă tarifele în lei

Operatorii de telefonie ar putea fi nevoiți să-și treacă tarifele în lei

În momentul în care te decizi să semnezi un contract cu un operator de telefonie mobilă din România, observi că prețurile sunt afișate în euro. Același lucru se întâmplă și în cazul cartelelor PrePay, dar situațîa s-ar putea schimba curând, dacă o inițiativă a Organizației de Tineret a partidului ALDE va primi susținere. 

Organizaţia de Tineret a ALDE va demara o campanie de strângere de semnături pentru depunerea în Parlament a unei legi care să interzică exprimarea preţurilor în euro de către operatorii români şi să îi oblige să stabilească un preţ fix, în lei. Operatorii ar trebui să facă asta „din respect şi în interesul consumatorului român”, potrivit reprezentanților ALDE.

Tineretul ALDE susţine, într-un comunicat de presă citat de News.ro, că „abonamentele de telefonie mobilă calculate în euro dezavantajează consumatorii români”.

„Avem o monedă naţională. (…) Din păcate, unele mari corporaţii multinaţionale funcţionează deja în logica financiară a zonei euro, trecând peste un aspect esenţial, acela că preţurile abonamentelor, ale cartelelor telefonice reîncărcabile şi ale serviciilor în general, trebuie să fie exprimate în lei, din respect şi în interesul consumatorului român”, spune Ionuţ Negoi, preşedintele TLDE.

Campania pe care o demara TLDE ar urma să fie finalizată printr-o iniţiativă legislativă, care să fie depusă în Parlament în septembrie, prin care exprimarea preţurilor în euro la abonamentele mobile să fie interzisă, iar operatorii să fie obligaţia să calculeze un preţ fix, în lei.

„TLDE consideră că, acum, înainte de începerea ultimei sesiuni parlamentare a actualului Legislativ, mediul politic are datoria de a lua în discuţie problema preţurilor abonamentelor şi cartelelor în euro, sesizată şi reclamată în repetate rânduri de consumatorii români şi să ofere o reglementare în această privinţă”, spun liderii organizaţiei de tineret a ALDE.