31 ian. 2016 | 10:08

În cât timp ar ieși la iveală adevărul în cazul marilor teorii ale conspirației

ACTUALITATE
În cât timp ar ieși la iveală adevărul în cazul marilor teorii ale conspirației

De la aselenizările fiind un mare fiasco la înscenarea schimbărilor climatice, sunt multe teorii ale conspirației în care cred mult prea mulți oameni.

Un fizician a calculat cam cât ar dura să fie scos la iveală adevărul, în cazul în care teoriile conspirației chiar ar fi adevărate. Numele său e David Robert Grimes, predă laUniversitatea din Oxford, iar teoria sa a venit în sprijinul celor „acuzaţi” de fals, concepând o formulă prin care se poate calcula câţi oameni cred în trucajele care fac subiectul numeroaselor teorii ale conspiraţiei, dar şi care este probabilitatea ca aceste secrete să fi fost atât de bine ascunse de-a lungul timpului, potrivit Daily Mail.

Teoriile conspiratiei-Calcule

Graficul realizat de el poate fi văzut mai jos, iar conform calculelor pe care le-a realizat, cercetătorul britanic a ajuns la concluzia că trucajele aselenizărilor ar fi fost deconspirate în trei ani şi opt luni, informaţiile false despre schimbările climatice ar fi ieşit la iveală în trei ani şi nouă luni, conspiraţiile privind vaccinurile ar fi fost demontate în trei ani şi două luni, iar secretele referitoare la vindecarea cancerului ar fi fost divulgate în trei ani şi trei luni.

Pentru a concepe testul, specialistul a folosit informaţiile declasificate de fostul agent CIA, Edward Snowden, dar şi intervalul de timp cuprins între momentul în care teoriile inginerului IT au fost emise şi momentul în care acestea au început să fie confirmate. Apoi, Grimes a studiat cele mai populare teorii ale conspiraţiei, estimând numărul maxim de persoane care ar putea crede în astfel de ipoteze.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că în lume există aproximativ 411.000 de persoane, care susţin că filmările aselenizărilor reprezintă, de fapt, nişte trucaje, iar un total de circa 405.000 de oameni cred că informaţiile legate de schimbările climatice au fost inventate de către oamenii de ştiinţă. De asemenea, s-a calculat că un număr total de 22.000 de indivizi sunt de părere că vaccinarea la om este periculoasă, iar în jur de 736.000 de persoane susţin cu toată tăria că există un tratament pentru vindecarea cancerului, însă companiile farmaceutice nu au un interes anume pentru a-l scoate pe piaţă.

Din punctul de vedere al profesorului, nu toți oamenii care cred în conspirații sunt lipsiți de rațiune. Prin calculele sale, Grimes speră să facă măcar câțiva oameni să stea pe gânduri în ceea ce privește credințele lor anti-științifice și să arate că teoriile conspirației sunt mai degrabă ideologice decât raționale.