Robotul „paranormal” care poate preveni accidentele rutiere

Robotul „paranormal” care poate preveni accidentele rutiere

Oricât ar suna de ciudat, cercetătorii au creat un robot cu abilităţi de medium, care poate prezice manevrele care trebuie făcute pentru a evita un accident.

Desigur, robotul e mai puţin „paranormal” şi mai mult deştept, folosind un software de inteligenţă artificială şi tehnologie. Practic, software-ul prezice modul în care s-ar putea sfârşi o manevră şi astfel, previne accidentele preluând controlul asupra maşinii şi făcând în aşa fel încât să fie în siguranţă.

„Dacă ajungi pe o pojghiţă de gheaţă şi maşina începe să alunece, robotul îţi poate corecta cursul, astfel încât să ajungi acolo unde ţi-ai propus, în siguranţă. Computerul are senzori în plus şi procesează informaţia mult mai repede decât ar putea reacţiona un om. Dacă maşina ştie unde vreau să merg, mă poate duce acolo, dar trebuie să ştie ce mişcări ale roţilor îmi reprezintă intenţia şi care sunt răspunsurile la un mediu care deja s-a schimbat”, a explicat Justin Horowitz, cercetător la Universitatea din Illinois.

Horowitz şi colegul său, James Patton, care şi-au publicat studiile în revista Public Library of Science One, au testat software-ul recent. Potrivit acestora, robotul a fost capabil să stabilească în timp util dacă acţiunea este intenţionată sau neintenţionată şi să acţioneze în consecinţă. De asemenea, e important de ştiut că a reuşit asta în primele 120 de milisecunde vitale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: