Google este mai mare decât ai crede: codul imens care știe tot ce este pe internet

Google este mai mare decât ai crede: codul imens care știe tot ce este pe internet

Cantitatea de cod necesară pentru a administra serviciile Google este una cu mult mai mare decât ne-am aștepta.

Fiind una dintre cele mai mari companii din lume, cu un număr impresionant de servicii folosite de miliarde de oameni din toată lumea, nu am fi surprinși să aflăm că în spatele Google se află o cantitate imensă de cod. Dar dacă v-am spune că acest cod este de 40 de ori mai mare decât cel folosit în cazul Windows? Conform publicației Wired, Windows este într-o continuă dezvoltare din anii ’80 și este unul dintre cele mai complexe sisteme de operare. Cu toate acestea, codul folosit în cazul său este doar 2,5% din cel folosit pentru Google.

După cum spuneam mai devreme, nu este vorba doar despre Google Search, ci despre toate serviciile. Cele două miliarde de linii de cod sunt necesare pentru Search, YouTube, Gmail, Google Maps, Google Drive, Google Calendar, Google Translate, Google Photos și toate celelalte site-uri ale gignatului din Mountain View. O mare parte din acest cod se găsește într-un singur loc și este accesibilă tuturor celor 25.000 de dezvoltatori din interiorul companiei.

Există și părți la care doar anumite persoane au acces. Astfel, codul care stă la baza Chrome și Android, alături de elementele care au legătură cu algoritmul PageRank din Google Search, nu este accesibil decât unui număr limitat de angajați. Pentru a le ușura munca dezvoltatorilor, Google a implementat un program care face mai ușoară modificarea a milioane de linii de cod în fiecare săptămână. Acesta se numește Piper și este responsabil pentru administrarea a nu mai puțin de 85TB de date (85.000GB).

Deși în prezent, astfel de software este folosit doar de către companiile mari, Google, alături de alte entități, ar putea lansa o versiune open-source care ar permite oricui să administreze o cantitate uriașă de date cu ușurință.