08 sept. 2015 | 10:00

Cum măreşti autonomia la iPhone şi iPad în câțiva paşi simpli

TUTORIALE
Cum măreşti autonomia la iPhone şi iPad în câțiva paşi simpli

Pentru că este foarte probabil să-ţi fi pierdut orice speranţa în legătură cu autonomia la iPhone, urmează câţiva paşi pentru prinde o zi departe de priză.

În funcţie de stilul de viaţă pe care îl aveţi şi cât de mult timp petreceţi departe de casă sau fără un încărcător în preajmă, autonomia la iPhone poate fi o problemă mai gravă sau mai puţin gravă. Ideal ar fi să plecaţi dimineaţa de acasă şi seara când ajungeţi înapoi să vă puneţi telefonul la încărcat. În majoritatea cazurilor însă, dacă v-aţi făcut un obicei din a vorbi mai mult la telefon sau de a scrie emailuri pe mobil, tinde să fie imposibil să nu vă mai contectaţi smartphone-ul la un încărcător pe parcursul zilei. Pornind de la această premisă, ar fi bine să faceţi tot ce este posibil pentru a profita la maxim de bateria preţiosului vostru iDevice. Cine ştie, cu un pic de răbdare, poate autonomia la iPhone va reuşi să nu mai fi cea mai mare sursă de stres din viaţa voastră. În cazul unui iPad, problema bateriei nu este la fel de gravă, dar pentru că vorbim de gadgeturi care rulează iOS, toate informaţiile pe care le veţi parcurge mai jos se aplica atât pe un iPhone, cât şi pe un iPad sau iPod Touch.

cum maresti autonomia push mail fetch

Download în fundal de emailuri

Deşi trăiţi cu impresia că un iPhone care stă în buzunar sau un iPad care stă pe masă nefolosit nu consumă la fel de multă energie electrică ca atunci când îl folosiţi, aveţi dreptate doar parţial. Pentru că trăim într-o lume conectată permanent la internet, ,,fereastra voastră” către acest univers lucrează în permanenţă.

Cel mai simplu exemplu ţine de managementul conturilor de poştă electronică. Dacă navigaţi rapid prin emailuri, veţi vedea că în ultimii cinci ani, numărul mesajelor de la persoane reale şi nu de la diverse website-uri sau servicii online a scăzut vertiginos. La multe dintre ele nici măcar nu v-aţi abonat. Din păcate, toate aceste emailuri vă ajung pe telefon sau tabletă. Mai mult decât atât, iDevice-ul vostru comunică în permanenţă cu un server de mail, indiferent dacă este vorba de Yahoo, Gmail sau orice alt ceva, pentru a vedea dacă nu aţi mai primit un mesaj nou. Partea bună este că puteţi modifica această particularitate, pentru ca mesajele noi să fie descărcate doar când intraţi în aplicaţia Mail. Eventual, dintre cinci conturi de email, puteţi alege ca doar unul să aibă conţinutul actualizat în fundal.

Acesta este primul pas pe care îl puteţi urma pentru a amplifica autonomia la iPhone. Intraţi în Settings sau Configurări, la Mail, Contacts, Calendars şi accesaţi secţiunea Fetch New Data sau Preluare Date Noi. În această nouă fereastră optaţi ca procesul de Fetch sau Preluare să se realizeze manual pentru a mai câştiga nişte baterie. În teorie, sistemul Push de servire a informaţiilor de pe un server către terminalul vostru este mult mai eficient, deoarece este responsabilitatea serverului de a vă împinge mesaje noi, contacte sau date dintr-un calendar, când acestea au avut parte de modificări. Preventiv însă, dacă este mai important să vă ţină mai mult bateria la telefon sau tabletă, decât să aflaţi în secunda următoare când aţi primit un email, puteţi dezactiva şi Push.

cum maresti autonomia download în fundal reîmprospătarea datelor

Actualizarea datelor în fundal din diverse aplicaţii

Deja de câţiva ani, aplicaţiile pe care le aveţi instalate pe iPhone sau iPad pot comunica în permanenţă cu diverse servere online pentru a-şi actualiza informaţiile. Această particularitate este importantă din două motive. Practic, toate aplicaţiile voastre de pe smartphone au câştigat dreptul de a rula în fundal şi a vă consuma bateria. În acelaşi timp însă, faptul că vedeţi pe ecranul telefonului când cineva vă scrie pe WhatsApp sau vă sună prin Viber, funcţionează prin acelaşi sistem. Cu alte cuvinte, unele programe pe care le aveţi instalate au nevoie de ,,Reîmprospătarea datelor în fundal” pentru a vă oferi funcţionalitatea pentru care au fost create. Cu siguranţă nu este însă cazul tuturor aplicaţiilor care au activat acest privilegiu.

Pentru a vedea mai bine ce aplicaţii descarcă date în fundal, indiferent dacă sunteţi pe o conexiune WiFi sau folosiţi date celulare, intraţi în Settings sau configurări şi accesaţi secţiunea General. Printre opţiunile stufoase ce vă vor fi servite, voi aveţi treabă cu Background App Refresh sau Reîmprospătare în fundal. Odată ajunşi aici, treaba este surprinzător de simplă. Nu trebuie decât să dezactivaţi această funcţie pentru aplicaţiile a căror conectivitate la internet, în momentul în care nu le rulaţi, nu vi se pare vitală. Toate aplicaţiile din această listă vor continua să funcţioneze online, dar doar după ce le-aţi accesat, nu şi când aţi ieşit din ele. Pe o tabletă de exemplu, pe care nu o folosiţi constant, puteţi dezactiva complet reîmprospătarea în fundal.

cum maresti autonomia notificari

 

Notificări din toate direcţiile

Nu este foarte evident, dar notificările pe care le primiţi în permanenţă pe telefon sau tabletă nu se manifestă doar printr-un mesaj banal. Dacă sunt numeroase, acestea influenţează semnificativ autonomia la iPhone pentru că vă pornesc ecranul smartphone-ului pentru câteva secunde, emit un sunet sau declanşează motoraşul intern pentru vibraţii. Toate aceste activităţi sunt costisitoare pentru baterie.

Din fericire, în ultimii ani, sistemul de notificări pe iOS, mai precis modul în care îl puteţi personaliza, a beneficiat de actualizări importante. Astfel, puteţi alege cu precizie ce aplicaţii vă pot servi notificări şi sub ce formă vin acestea, doar audio, printr-un banner discret în partea de sus a ecranului sau afişate pe întregul ecran indiferent de aplicaţia în care vă aflaţi. Este suficient să intraţi în Settings sau Configurări şi să faceţi un tap pe Notification sau Notificări. Instant va apărea pe ecran lista cu toate aplicaţiile instalate pe terminal capabile de notificări. Pentru a dezactiva toate notificările provenite de la un program mai puţin important sau un joc, accesaţi din listă şi debifaţi prima opţiune din partea de sus a ecranului ,,Permite Notificări” sau ,,Allow Notifications”.

Cum facem pe Android?

În partea a doua a acestui tutorial, pe care o veţi putea găsi online începând cu săptămâna viitoare, voi detalia proceduri similare dedicate smartphone-urilor şi tabletelor cu Android. În ambele cazuri, beneficiile asupra bateriei smartphone-ului din dotare sunt reale. Rămâne doar să vă bucuraţi că nu mai trebuie să alergaţi zilnic după un încărcător de telefon sau, în loc să socializaţi cu un prieten, să vă gândiţi mai mult la faptul că mai aveţi 5% la baterie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele