Ce se întâmplă cu organismul tău când nu dormi noaptea

Ce se întâmplă cu organismul tău când nu dormi noaptea

Cei care au parte de numeroase nopți nedormite ar trebui să fie conștienți de pericolele la care se expun.

Cu toții am avut de trecut printr-una sau mai multe nopți nedormite pe parcursul vieții. Fie că este vorba despre o petrecere, despre studiile de dinainte de examen sau despre muncă, nopțile în care nu apucați să dormiți au un efect negativ asupra organismului. După cum scrie site-ul Science Alert, cercetătorii din Norvegia au recrutat nu mai puțin de 21 de tineri pentru a studia efectul acestora asupra creierului uman. Rezultatele, după cum era de așteptat, nu au fost printre cele mai bune.

Astfel, cei 21 au fost mai întâi supuși unor teste RMN de difuzie, prin care a fost monitorizată difuzia apei în țesuturi. Aceștia nu au dormit timp de 23 de ore, perioadă în care nu au putut consuma alcool, cafeină sau nicotină. Mai mult decât atât, le-a fost interzis să mănânce înainte unui test RMN. La final, cercetătorii au putut identifica schimbări importante în materia albă din creier. Este vorba, mai exact, despre o degradare a rețelelor bioelectrice din interiorul creierului, care se manifestă printr-o dificultate sporită atunci când o persoană încearcă să-și amintească unele lucruri după o noapte nedormită.

Schimbările au avut loc atât în corpul calos, cât și în trunchiul cerebral și talamus. Desigur, cercetătorii încă nu știu exact ce durată efectele cauzate de privarea de somn. Este posibil ca după o noapte de odihnă, totul să revină la normal. De asemenea, unii susțin că după lipsa de somn pe o perioadă mai mare de timp ar putea avea efecte mult mai grave. În mod interesant, doi dintre pacienți au fost mai puțin afectați, ceea ce ar putea însemna că unii oameni pot rezista mai ușor în astfel de condiții.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: