31 aug. 2015 | 06:43

Ce pățești dacă publici mesaje pro-teroriste pe rețelele sociale

ACTUALITATE
Ce pățești dacă publici mesaje pro-teroriste pe rețelele sociale

Un tânăr de 17 ani s-ar putea să fi primit cea mai mare condamnare pentru că a postat pe Twitter conţinut pro-ISIS, o grupare teroristă siriană.

Nu a împlinit încă 18 ani, dar Ali Shukri Amin din Virgina, Statele Unite îşi va petrece următorii  din viaţă într-o închisoare federeală pentru activitatea sa pe reţele sociale.

Mai precis, el administra contul de Twitter pro-ISIS @Amreekiwitness, iar celor aproximativ 4000 de followeri, pe lângă doza zilnică de propagandă teroristă, le oferea diverse diverse sfaturi periculoase. În această categorie a intrat de exemplu un tutorial prin care cei interesaţi putea să înveţe cum să finanţeze gruparea siriană ISIS folosind Bitcoin.

În cadrul aceluiaşi proces, Ali Shukri a recunoscut că a ajutat un tânăr să ajungă în Siria pentru a face parte din gruparea teroristă. Respectiva persoană a fost de asemenea arestată pentru conspiraţie.

Pentru acțiunile lui, el a primit o sentință de 11 ani și 4 luni de închisoare. Această condamnare este doar cea mai recentă dovadă a unui program foarte agresiv anti-ISIS instaurat de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite. În cadrul acestuia se pune accentul mult mai mult pe activitatea grupării teroriste ISIS pe reţele sociale gent Twitter sau Facebook.

Aceste acţiuni au fost iniţiate după ce a devenit evident că ,,Grupul continuă să folosească reţele sociale pentru a-şi trimite mesajele violente şi încărcate de ură în întreaga lume, radicalizând, recrutând şi incitând în acest mod tineri şi alte persoane pentru a oferi suport cauzei lor.” Aceasta a fost o declaraţie a lui John Carlin, procuror general pentru securitate naţională în cadrul Departamentului de Justiţie.

,,Departamentul de Justiţie va continua să folosească toate uneltele sale pentru a întrerupe ameninţările din partea ISIS, iar eforturile noastre vor fi completate de părinţi şi ai membri ai comunităţii noastre care vor să confrunte şi să micşoreze ameninţarea, oriunde ar apărea.”

În cadrul aceluiaşi program, doar în SUA, au fost arestaţi în ultimele luni câteva zeci de persoane pentru postări pro-teroriste pe reţele sociale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele