Ubuntu pentru telefoane dezvaluit oficial

Ubuntu pentru telefoane dezvaluit oficial

In curand vom avea un nou jucator important in mediul mobil. Ubuntu, populara versiune de Linux pentru PC-uri, va veni si pe telefoanele mobile, cu integrare completa cu varianta desktop. 

Ubuntu Phone OS

Ubuntu for Android prezenta la inceputul anului trecut un concept foarte interesant in care un telefon cu Android poate sa se transforme intr-un PC cu Ubuntu. Ei bine Canonical, compania din spatele sistemului de operare open source, crede ca a descoperit formula perfecta pentru sistemele de operare mobile, fiind destul de increzatoare ca Ubuntu Phone OS poate oferi o experienta superioara iOS, Android si Windows Phone.

La baza acestei noi versiuni de Ubuntu sta o interfata intuitiva, bazata pe gesturi tactile. Aplicatiile preferate sunt disponibile in orice moment cu o simpla glisare de la stanga la dreapta, iar schimbarea intre diversele softuri este foarte rapida, folosind o miscare de la dreapta la stanga. Chiar si accesul la setari este usurat, intrucat chiar si icoanele de pe bara de notificari sunt active, iar dezvoltatorii de aplicatii sunt indemnati sa realizeze atat aplicatii bazate pe HTML 5, cat si aplicatii native, folosind SDK-ul Ubuntu.

Se pare ca la baza, sistemul de operare pentru mobile nu va fi diferit de cel pentru PC-uri, ceea ce inseamna ca aplicatiile vor putea fi portate usor. Canonical doreste ca Ubuntu sa fie un sistem de operare universal, destinat atat PC-urilor, computerelor portabile, serverelor, cat si telefoanelor mobile si tabletelor. As putea sa vorbesc pagini intregi despre noul Ubuntu pentru telefoane, insa cel mai bine este prezentat chiar de Mark Shuttleworh, fondatorul companiei Canonical si al sistemului de operare Ubuntu, in clipul de mai jos.

Ubuntu pentru mobile este asteptat in 2014, iar o prezentare live va veni la CES 2013. Conform clipului de mai jos, toate dispozitivele care ruleaza Android vor fi compatibile cu Ubuntu, iar telefonul ales pentru prezentarea de fata a fost chiar Google Galaxy Nexus. Acest terminal va primi o versiune de dezvoltare in saptamanile urmatoare. Mai multe detalii gasiti pe site-ul oficial.

Citește și: