12 feb. 2013 | 17:05

nJoy Rogue 600RGE – Eficienta si liniste la un pret modest [REVIEW]

REVIEW
nJoy Rogue 600RGE - Eficienta si liniste la un pret modest [REVIEW]

Sursa nJoy Rogue 600RGE

nJoy reprezinta un nume relativ nou in piata de componente PC, mai exact carcase, surse si periferice. Pe de alta parte ei au ceva experienta in acest domeniu, carcasa si sursa prezentate in acest review demonstrand exact acestea. nJoy, a aparut in luna iunie 2010 si se ocupa cu comercializarea de carcase, surse, boxe, periferice PC, si alte accesorii pentru desktop sau laptop. Compania mai comercializeaza si produsele RPC, de care sunt sigur ca ati mai auzit pana acum. Principala lor piata de desfacere este Romania, si, desi activeaza si in alte tari precum Bulgaria, Serbia sau Macedonia, efortul principal se concentreaza pe piata interna. Produsul care face astazi obiectul review-ului nostru este destinat unui gamer cu buget limitat.

Da, exista si aceasta categorie, si cred ca este cea mai raspandita. Pe de alta parte toti am trecut prin aceasta categorie atunci cand am construit primele sisteme „de gaming”, acelea cu carcasa alba. Este vorba de o sursa de 600W pe numele ei complet nJoy Rogue 600RGE.

Analiza Exterior

Sursa nJoy Rogue 600RGE (17)

Sursa nJoy Rogue 600RGE Cutie

Cutia in care vine sursa este una destul de simplista, detine un maner pentru transport si designul grafic este menit sa iasa in evidenta pe rafturile aglomerate ale unui magazin de computere. La interior gasim sursa, un cablu de alimentare si un mic ghid de instalare tiparit in limba romana. Exteriorul sursei face o impresie destul de buna, avand in vedere pretul acesteia. Suprafata aspra acoperita cu o pulbere neagra mascheaza foarte bine amprentele si praful ce se va depune pe aceasta. Nu este o sursa modulara, asadar cablurile sunt toate atasate, si sunt imbracate in plastic, atat pentru protectie cat si pentru aspectul vizual mai atragator.

Sursa nJoy Rogue 600RGE (1)

Sursa nJoy Rogue 600RGE Ventilator+Cabluri

Ventilatorul este de 120 mm, culoare portocalie, un alt element ce ofera un contrast placut insa doar in cazul in care aceasta va fi pozitionata sus in carcasa, majoritatea carcaselor din ziua de astazi avand o pozitionare inferioara a acesteia. Conectorii sunt distribuiti in mod corect si sunt suficienti pentru un numar mare de dispozitive ce pot fi instalate in sistem. Avem asadar clasicul conector pentru placa de baza 20+4 pini, un conector de 4 pini auxiliar pentru procesor, doua cabluri separate fiecare cu un conector de 6 pini pentru placa grafica, 3 conectori molex si 5 conectori SATA de alimentare. Observam ca lipseste clasicul connector pentru floppy care era de altfel inutil de cativa ani buni.

Sursa nJoy Rogue 600RGE (5)

Sursa nJoy Rogue 600RGE Specificatii

Pe partea laterala a sursei se afla specificatiile de putere ale acesteia. Astfel observam ca poate oferi o putere maxima de 540 W la 45 A pe linia de 12 V. Canalele de +5 V si +3.3 V pot oferi impreuna un maxim de 103 W la 21 A si respectiv 15 A.  Puterea maxima combinata a sursei este de 584 W rezistand de altfel si la varfuri de 650 W pentru o perioada de 60 secunde. Observam ca specificatiile sunt destul de detaliate pentru acest produs, cei de la nJoy fiind interesati sa ofere o imagine clara asupra produselor. Mai jos regasiti o galerie foto cu produsul.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/nJoy RGE600 Sursa/”/]

Analiza Interior

Sursa nJoy Rogue 600RGE Interior

Sursa nJoy Rogue 600RGE Interior

La interior sunt cateva detalii ce merita mentionate, din punct de vedere tehnic importante pentru un utilizator. Primul vizibil este desigur ventilatorul care are turatie variabila, fiind controlat de un senzor de temperatura aflat pe radiatorul din centru. Un lucru care mi-a placut este faptul ca ventilatorul se conecteaza la sursa cu un cablu si un conector destul de standard, astfel poate fi detasat rapid pentru a il inlocui sau curata. Stiu ca nu este vorba de o procedura realizata in mod constant insa mi s-a intamplat de cateva ori sa pornesc sistemul pentru cateva zile cu sursa desfacuta pentru ca nu am avut la indemana un ciocan de lipit.

Din punct de vedere al curentilor, sursa nu dispune de un controller de monitorizare si corectie a voltajelor insa dispune de un filtru al curentilor tranzienti de intrare. Pentru reducerea emisiilor EMI gasim pe PCB-ul sursei o bobina de dimensiuni considerabile. Exista si un etaj de filtrare secundara a curentului unde sunt prezenti alti condensatori si alta bobina de dimensiuni generoase. Cam atat despre interior. Mai jos regasiti galeria de imagini pentru detalii.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/nJoy RG600 interior/”/]

Performanta

Avand in vedere ca e vorba de o sursa avem nevoie de consumatori, si pentru ca nu dispunem de aparate foarte sofisticate pentru reglajul voltajelor si cresterea consumului in pasi mici suntem nevoiti, ca orice alta publicatie sa testam functionarea ei cu o serie de consumatori puternici cum ar fi o placa grafica. Din punct de vedere practic este chiar cea mai buna metoda, asa putand reliza care este maximul de componente ce pot fi instalate in sistem cu aceasta sursa. Asadar ca platforma de test avem urmatoarele:

  • – CPU: AMD 5800K FM2
  • – MB: ASRock FM2A85X Extreme 6
  • – DDR: 16 GB Kingston 1600 MHz
  • – SSD: OCZ Agility 3 64 GB
  • – HDD: 1 TB Western Digital Black Edition
  • – VGA: Radeon HD 7970

 

Probabil veti considera ca sistemul in cauza este prea puternic pentru o astfel de sursa, sau ca pretul la care ajunge platforma ar trebui aleasa o sursa mai puternica. De acord, insa scopul nostru este sa testam limitele sursei care face obiectul acestui review, din acest motiv am ales niste componente mai pretentioase. Am monitorizat de altfel si tensiunile pe alimentarea de la placa de baza precum si tensiunile pe 3.3 V si 5 V, cele pentru alimentarea placii grafice. Tabelul de mai jos prezinta detaliat aceste voltaje atat in idle cat si in load, in momentul rularii benchmark-ului.

[table id=159 /]

Consumul sistemului in idle a fost de aproximativ 104 W iar in load depasind putin pragul la o valoare de 423 W. Ar fi fost nevoie de mai mult, insa nu am mai introdus inca un consumator. Am demonstrat faptul ca sistemul este alimentat suficient de bine si cu aceasta sursa. Pe partea de voltaje observam ca diferentele intre valorile standard si cele obtinute de noi sunt destul de mici. in idle pe 12 V am avut 12.25 V iar in load nu a scazut decat pana la 11.90 V. Sigur exista diferente de la sistem la sistem, si exista de asemenea diferente si intre placile grafice, in modul cum cer energia de la sursa, insa aceste sunt valorile minime si maxime in care se situeaza sursa de la nJoy.

Temperaturi si Zgomot

Sursa nJoy Rogue 600RGE Ventilator

Sursa nJoy Rogue 600RGE Ventilator

Cand ne referim la temperaturi vorbim de temperatura in mod general a sursei, masurata cu un termometru cu infrarosu. Am analizat doar valorile de exterior in acest caz iar acestea sunt de 33-35 grade. Zgomotul ventilatorului este foarte redus, avand in vedere ca are o viteza redusa, singurul impediment pe care l-am observat a fost un zgomot slab, un tiuit care cel mai probabil provine de la una din bobinele de filtraj. Acesta insa poate ca nici nu merita mentionat, pentru ca intre timp, recomandand sursa unui prieten am verificat-o si pe cea cumparata si nu am intalnit acel zgomot.

Concluzie

Ei, aici trebuie sa intre in discutie toate elementele prezentate mai sus. Inainte sa dezvolt acest segment este important sa va spun ca pretul acestei surse este de doar 270 Lei. Acum din punct de vedere constructie, nu avem prea multe de reprosat, singurul element ar fi lipsa unui controller avansat al voltajelor. Costul de productie este insa un factor decisiv in acest sens, cel putin pentru a ajunge la un pret de vanzare destul de mic.

Am observat ca reuseste sa tina in picioare un sistem destul de puternic, cu cea mai puternica placa grafica dual-GPU de la AMD si asta fara nici un fel de probleme. Aici merita mentionat faptul ca, chiar daca eficienta sursei testate de noi este mai redusa, undeva la 78% si nu beneficiaza de certificarea 80 Plus, ajungem la concluzia ca pentru un sistem de gaming high-end, de multe ori chiar nu ai nevoie de o sursa de 600-700 W care probabil va avea un pret de minim 500 Lei.

Aspectul exterior este placut, cablurile sunt imbracate individual cu acea protectie de plastic, sunt destul de lungi pentru o carcasa ATX Tower si detine suficienti conectori pentru o multime de componente. Pretul si silentiozitatea sunt de asemenea un atu ce merita luat in calcul atunci cand luati decizia. Garantia este de 24 Luni si avantajul faptului ca firma nJoy este in Romania ar trebui sa ne asigure linistea psihologica ca se pot rezolva orice probleme.

Sursa nJoy Rogue 600RGE

Sursa nJoy Rogue 600RGE