09 dec. 2016 | 12:26

Camera video inteligentă îți măsoară semnele vitale doar privindu-te

ACTUALITATE
Camera video inteligentă îți măsoară semnele vitale doar privindu-te

Dispozitivele purtabile ce îți pot da detalii despre sănătate vor deveni învechite, iar camera video inteligentă se va asigura de acest lucru, arată stiridinlume.ro.

Un startup din Marea Britanie vrea să transforme ideea de monitorizare a sănătății, cu ajutorul unei tehnologii care poate verifica semnele vitale ale cuiva doar privindu-l. Ce este cel mai impresionant este că soluția se bazează pe software, neavând nevoie de elemente hardware adiționale pentru a rula pe o cameră video.

CEO-ul Oxehealth, Hugh Lloyd-Jukes spune că ”noi nu construim hardware. Aplicația noastră poate fi încărcată într-o cameră video standard. Lucrăm cu parteneri comerciali ce construiesc soluții hardware pentru ceea ce oferim noi, în materie de software, dar care lucrează și la integrare, pentru a oferi suportul necesar pachetului.”

Transformarea unei camere video într-un astfel de sistem de monitorizare necesită puțină ingeniozitate. Software-ul se folosește de fotopletismografie pentru a monitoriza ritmul cardiac, detectând schimbări imperceptibile ochiului la nivelul pielii, de fiecare dată când inima bate. Algoritmii Oxecam sunt capabili să detecteze schimbările analizând pixelii din feed-ul video, dintr-o cameră video digitală standard. Astfel, camera video poate să urmărească ritmul cardiac al unei persoane de la câțiva metri distanță.

Într-un mod asemănător este urmărită și respirația unui pacient. Aplicația monitorizează mișcările mecanice subtile ale corpului într-un astfel de moment, arată digitaltrends.com.

Studiile clinice de la Oxford University, dar și de pe teren, au arătat că algoritmul din camera video măsoară semnele vitale la fel de precis ca aparatura medicală standard folosită în prezent.

În viitor, startup-ul speră ca o astfel de tehnologie să poată fi folosită și în afara mediilor spitalicești. Astfel, ar putea apărea camere video dotate cu o astfel de aplicație care să fie montate pe bordul unei mașini și să monitorizeze șoferul, astfel încât siguranța acestuia și a pasagerilor să rămână la un nivel maxim.