iOS 9: totul despre noul sistem de operare de la Apple
Apple a lansat cel mai nou sistem de operare, iOS 9 și pare să fie mult mai bun decât varianta precedentă. iOS 9 nu te va surprinde cu o mulțime de noi opțiuni sau o schimbare drastică de look, dar noul sistem de operare este exact așa cum ar fi trebuit să fie și predecesoarele sale. În timp ce iOS 7 și iOS 8 au pus bazele viitorului în materie de design, iOS 9 aduce valoare acelor schimbări.
iOS 9 a început deja să ajungă pe toate dispozitivele Apple din întreaga lume. Acesta aduce o interfață mai inteligentă, aplicații incorporate mai bine și o Siri mult mai deșteaptă. După doar câteva ore de „butonat” iOS 9, îți pot spune că noul software te face să te îndrăgostești și mai tare de iPhone-ul tău: totul este mai ușor și mai rapid.
iOS 9 nu revoluționează nimic. Nu te obligă să reînveți cum să-ți folosești telefonul. Apple a petrecut ultimul an conectând diferite părți ale sistemului de operare. Următoarea etapă a tehnologiei se concentrează în jurul tău, să îți învață comportamentul și se se adaptează la nevoile tale. iOS 9 nu este aici să-ți schimbe viața. De fapt, vrea să facă exact opusul: scopul său este să te schimbi cât de puțin posibil.
San Francisco, noul font de pe iOS 9
Primul lucru pe care îl vei observa atunci când vei deschide iPhone-ul după actualizare este noul font folosit de Apple, San Francisco. Nu este prima dată când ne întâlnim cu acest font. Dacă ai un Apple Watch, probabil că îți va părea cunoscut. Compania a renunțat la învechitul Helvetica în favoarea noului font, deoarece acesta se condensează la dimensiuni mai mari pentru a ocupa mai puțin spațiu. În plus, atunci când dimensiunea textului este mică, San Francisco este mai ușor de citit, așa că nu va trebui să te chiorăști la ecran ca înainte.
În plus, un lucru care pe mine, cel puțin, mă bucură foarte tare, este că atunci când dorești să scrii cu majuscule, toate literele tastaturii se adaptează dorinței tale. Dacă până acum, singurul lucru care îți indica faptul că folosești litere mari era săgeata din stânga tastaturii, de pe care modificai modul de scriere, acum literele se transformă în funcție de alegerea făcută. Nu pare cine știe ce, dar ușurează cu mult modul de vizualizare.
Aplicația Notes este în sfârșit utilă
Odată cu iOS9, aplicația Notes a celor de la Apple se transformă într-o mare măsură în Evernote. Aceasta nu mai este doar o aplicație în care să-ți notezi lucruri și atât. Acum este o aplicație complexă pe care îți vei dori s-o folosești.
Dacă dorești să faci o listă de sarcini, Notes îți stă la dispoziție. Poți adăuga poze, hărți și link-uri. Există chiar și o opțiune care îți permite să schițezi desene cu degetul.
Cea mai bună parte în actualizarea Notes este că nu trebuie să deschizi mereu aplicația ca să te bucuri de schimbări. De exemplu, dacă ești în browser-ul safari și dorești să adaugi un link către lista ta de destinații preferate, tot ce trebuie să faci este să apeși pe Share, apoi Notes și va apărea o fereastră pop-up care îți permite să editezi notița.
iOS 9 are grijă de bateria iPhone-ului tău
Cu toate că bateria iPhone-ului 6 pe care îl am nu-mi face probleme și chiar îmi ajunge o zi întreagă (nici nu am nevoie de mai mult), modul Consum redus îmi conferă și mai multă siguranță că voi ajunge cu telefonul „viu” acasă, după o zi plină.
iOS 9 a fost creat să consume mai puțină baterie, eliminând sursele care ar putea afecta autonomia de câte ori este posibil. Modul Consum redus, introdus pe noul sistem de operare, duce lucrurile la un alt nivel și reduce consumul de energie atunci când bateria este deja pe moarte. Când opțiunea este activată, mail-urile nu se mai actualizează, aplicațiile din fundal nu se împrospătează, iar descărcările automate și efectele vizuale sunt reduse sau oprite de tot.
Cu modul Low Power activat îți asiguri încă trei ore de autonomie, cu prețul de a reduce performața telefonului cu 40%. Totuși, merită sacrificiul, având în vedere că te poți bucura în continuare de telefonul tău și nu ești nevoit să cerșești un încărcător.
Iar pentru că iOS 9 este construit în jurul tău și în ideea de a-ți face viața mai ușoară, nici nu va trebui să faci prea multe ca să activezi modul Consum redus. Atunci când bateria scade sub 20%, iPhone-ul te va întreba dacă dorești să activezi opțiunea salvatoare. Bineînțeles, poți activa singur opțiunea din Setări, la secțiunea Baterie.
Acces la iCloud Drive
Apple le-a permis utiliatorilor de Mac să folosească iClod Drive de ceva vreme. Odată cu iOS 9, cei care se folosesc de un iPhone sau un iPad se pot bucura de acest serviciu.
iCloud Drive este un serviciu de stocare a fișierelor online, precum Dropbox sau Google Drive. Diferența este că Apple face lucrurile să fie atât de ușoare, încât și bunica ar putea sincroniza fișierele automat.
Până la iOS 9 puteai să accesezi documentele salvate în iCloud Drive doar prin aplicații care suportau serviciul. Acum există o aplicație de sine stătătoare care îți permite să-ți vezi fișierele aranjate în foldere.
Noul Task Manager este mai ușor de folosit
Prin dubla apăsare a butonului principal veți da nas în nas cu noul task switcher de pe iOS 9. Schimbările suferite de acesta includ dispariția aplicațiilor recent folosite din josul ecranului și contactele rapide amplasate în partea de sus.
Pictograma aplicațiilor este afișată de acum în partea de sus, iar numele acestora este mai mare. Schimbarea face ca acele „carduri” care reprezintă aplicațiile pe care le ai deschise, să ocupe mai puțin spațiu pe ecran și să navighezi mai ușor printre acestea. Noua funcție este foarte folositoare în cazul în care lucrezi într-o aplicație, dar ai nevoie de informații rapide aflate în altă aplicație. În loc să deschizi aplicația din care ai nevoie de doar câteva detalii, poți doar să arunci un ochi pe informații.
Butonul „înapoi” conectează aplicațiile între ele
Noua funcție adusă de iOS 9 face navigatul printre aplicații mult mai ușor. Acum, este mult mai rapid să treci de la o aplicație la alta, fără să tot apeși pe butonul principal.
Noul link care te duce înapoi este un fel de butonul back de pe telefoanele Android, doar că nu te bagă în ceață. Știi mereu unde te întorci. Odată cu iOS 9, când selectezi ceva care deschide o nouă aplicație, în colțul din stânga-sus apare un link „înapoi la aplicația X”. Când ai terminat cu aplicația secundară, tot ce trebuie să faci este să apeși pe butonul de înapoi și vei fi „teleportat” la ce făceai înainte. Nu mai este nevoie să apeși pe butonul principal și să cauți aplicația pe care o foloseai.
De exemplu, citeam niște știri în Safari când am primit un sms. Am selectat notificarea, l-am citit, iar în loc să caut browser-ul pentru a-mi continua lectura, am selectat opțiunea „Înapoi la Safari” și cât ai clipi am fost pus iar față în față cu știrile care mă interesau.
Nu pare a fi mare lucru, dar îți salvează câteva secunde. Până la urmă, despre asta este vorba la iOS 9: să petreci cât mai puțin timp răsfoind printre aplicații. Totuși, recunosc că mai puteau lucra în sensul acesta. Aplicațiile non-Apple încă nu sunt foarte bine integrate în sistem. De exemplu, dacă fac o poză și îmi doresc s-o editez într-o aplicație specială, nu o pot partaja direct din meniul deschis în cadrul fotografiei. Trebuie să deschid aplicația de editare foto și s-o încarc acolo. Speram că acest lucru va fi rezolvat odată cu iOS 9 și că aplicațiile vor fi mai bine conectate între ele.
Siri e mai deșteaptă, nu și pentru noi
Chiar dacă la noi în țară Siri nu se ridică la adevărata sa valoare și trebuie să-i vorbești în engleză pentru a te înțelege cu ea, iOS 9 îi aduce câteva îmbunătățiri. Acum, Siri renunță la microfonul afișat în partea de jos a ecranului și adoptă linii audio colorate care o face să pară mai modernă. Totuși, Siri nu-și dorește doar să fie mai frumoasă. Actualizarea o face să răspundă la comenzi mai specifice.
De acum, Siri îți poate căuta prin poze dacă îi ceri să-ți arate o fotografie pe care ai făcut-o la Castelul Peleș, de exemplu. De asemenea, poate să salveze lucruri în Notes pentru tine.
Apple promite că a transformat-o pe Siri adăugând rezultate Proactive care anticipează ce dorești înainte să ceri. În alte țări, care suportă mai bine serviciile oferite de Siri, la secțiunea Sugestii Siri, pe care o găsești când dai swipe în dreapta, Siri îți afișează o listă cu persoane pe care ai dori să le contactezi, aplicații pe care ai dori să le folosești, restaurante din apropiere la care ai putea să mănânci sau magazine în care să faci shopping. Din păcate, în România, Siri îți arată doar primele două opțiuni din cele enumerate și nici măcar nu este atât de inteligentă pe cât cei de la Apple o fac să pară. Oamenii pe care „aș dori să-i contactez” sunt ultimele persoane pe care le-am sunat, iar aplicațiile „pe care aș dori să le folosesc”, sunt acelea pe care le-am deschis în trecut.
iOS 9 sporește securitatea
Dacă folosești Touch ID, probabil că nici nu vei observa că Apple a sporit securitatea. iOS 9 a introdus codul de acces format din șase cifre, în loc de patru, folosite în trecut. Cu un milion de posibile combinații, iPhone-ul tău va fi mult mai greu de spart.
În plus, iOS9 îți permite autentificarea în doi factori. Odată activată opțiunea, iPhone-ul va trimite un cod de verificare către un alt dispozitiv Apple pe care îl deții, pentru a te asigura că utilizatorii neautorizați sunt ținuți departe.
iPad are parte de multitasking
Pe lângă toate opțiunile noi de care am vorbit până acum , utilizatorii de iPad Air se vor putea bucura de una în plus. iOS 9 îți permite să folosești două aplicații în același timp. Opțiunea Slide Over îți permite să deschizi o aplicație secundară, fără s-o părăsești pe cea în care te afli. Opțiunea plasează aplicațiile în colțul din dreapta ar ecranului, oferindu-ți ocazia să răspunzi la mesaje în timp ce navighezi pe internet.
Dacă ai nevoie să lucrezi în două aplicații în același timp, noua opțiune Split View îți împarte ecranul în două, pentru a te putea bucura de accesul la două aplicații în același timp.
Așadar, merită să-ți actualizezi sistemul de operare?
După doi ani de muncă, design-ul făcut de Jony Ive pentru iOS 9 pare să aducă toate lucrurile pe care le-a promis iOS 7. Este mai lustruit, mai simplu, mai rapid. Evident că trebuie să treci la iOS 9. Este un sistem de operare mai bun decât iOS 8 și, în plus, este valabil pentru toate dispozitivele care aveau deja sistemul de operare precedent.
iOS 9 îți salvează timpul. Este conceput în așa fel încât dispozitivele Apple să lucreze pentru tine. Vei petrece mai puțin timp răsfoind printre aplicații și vei găsi mai multe lucruri pe care îți vei dori să le faci cu iPhone-ul tău.