Există câteva zone în România care se transformă în deșert. Suprafețele se întind deja pe cel puțin 100.000 de hectacre.
Climatologii avertizează că zonele aride vor fi și mai aride. Sudul României se transformă în Sahara. Este vorba despre 6% din suprafața județului Dolj.
Roxana Bojariu, expert climatolog, a vorbit despre faptul că schimbarea climei înrăutățește situația și că zonele aride urmează să devină și mai aride.
Există zone în Oltenia care s-au transformat în deșert, în ciuda eforturilor oamenilor și a autorităților. În Dobroești au fost plantate perdele forestiere de protecție, dar din cauza solului nisipor nu au rezista. Nici pomii nu au putut crește suficient pentru a proteja zonele.
Terenurile aride s-au extins și continuă să o facă. Conform unui raport din 2020, Greenpeace avertiza că dispariția pădurilor din zonele de câmpie amenință siguranța națională.
Organizația a declarat că în următorii 30 de ani, peste 40% din teritoriul României va deveni o stepă aridă. Climatologii spun că într-un scenariu realist, peste 11 milioane de români vor fi afectați de creșterea temperaturilor, reducerea rezervelor de apă și deșertificare.
Cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni caută soluții pentru ca fermierii să folosească cu succes aceste terenuri și iau în calcul cultura de fructe exotice.
„Se ajunge în astfel de situații atunci când e vorba de o fluctuație a precipitațiilor, așa cum s-a întâmplat în acest an, în care ploile care vin sezonier au debutat mai târziu, intervalul ploios ajunge să fie mult mai scurt, iar seceta se prelungește”, a spus Roxana Bojariu, expert climatolog.
„Felul în care gestionăm local resursele e foarte important, poate amplifica problemele schimbărilor climatice, ale încălzirii globale sau să le limiteze”, a continuat ea.
„În raportul privind criză climatică, România este într-o zona de graniță, Europa e împărțită în 5 regiuni, și a ajuns într-o zonă în care partea de sud face parte din bazinul Mării Mediterane extins, iar partea de nord dincolo de Carpații Meridionali e considerată că fiind parte a Europei de Vest și Centrală.
Pentru regiunea la nord de Carpați avem atât perioade cu secetă mai intense, dar și perioade cu precipitații mai intense.
Partea de sud o să intre în schimb într-o regiune în care vor avea mai puține precipitații în special în timpul verii și atunci vom avea și secetă, și deșertificare.
Peste ambele regiuni vom avea valuri de căldură și temperaturi ridicate”, a explicat imediat după publicarea acestui raport Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo.