04 sept. 2020 | 16:07

Cea mai violentă tornadă din istoria României. Câți oameni au murit

Vremea Meteo
Cea mai violentă tornadă din istoria României. Câți oameni au murit
Clima dă peste cap România. Ce probleme grave vor fi în țara noastră, începând din 2021

Climatologiile tornadei sunt importante pentru înțelegerea formării și caracteristicilor furtunilor convective severe și, de asemenea, pentru a cuantifica mai bine riscurile pe care le reprezintă tornadele. Frecvențele raportate ale tornadelor sunt, în general, mai mici în Europa comparativ cu Statele Unite. În studiul său privind tornadele și canalele de apă din Europa, Alfred Wegener a estimat că cel puțin 100 de tornade apar în fiecare an în Europa.

Cea mai violentă tornadă din istoria României

O tornadă este definită ca „o coloană de aer care se rotește violent, în contact cu solul, fie pandantiv dintr-un nor cumuliform, fie sub un nor cumuliform și adesea, dar nu întotdeauna, vizibilă ca un nor de pâlnie. Această definiție a unei tornade a fost utilizată de Administrația Națională Meteorologică Română (ANMR) încă din 2005.

Intensitatea tuturor tornadelor din baza de date a tornadelor din România a fost evaluată în urma abordării lui Rauhala și a colaboratorilor săi încă din 2012, bazat pe scara de măsurare ”Fujita”, adoptată ca măsură a intensității unei tornade încă din 1981, și îndrumări pentru atribuirea daunelor provocate de tornadă clădirilor.

Prima climatologie a tornadelor pentru România este prezentată pe baza seturilor de date obținute din trei perioade cuprinse între 1822 și 2013. Perioada istorică, 1822–1944, conține 33 de rapoarte de tornadă provenite din arhive de ziare istorice și publicații ale Institutului Meteorologic din România.

Dovezi ale observațiilor tornadei în România înainte de secolul al XIX-lea se găsesc în reprezentarea tornadelor în mitologia populară a României.

Perioada socialistă, 1945–89, conține doar șapte rapoarte de tornadă, probabil pentru că în această perioadă se credea că tornadele nu au avut loc în România.

Perioada recentă, 1990-2013, conține 89 de rapoarte de tornadă provenite din surse mass-media și rapoarte ale martorilor oculari. Din cele 129 de tornade din baza de date a tornadelor din România, 98 au fost raportate în perioada mai – iulie, cu un vârf în luna mai, mai exact în 36 de rapoarte.

Cea mai violentă tornadă din istoria României. Câți oameni au murit

Cea mai violentă tornadă din istoria României. Câți oameni au murit

Majoritatea tornadelor, 28 de rapoarte, au avut loc în orele după-amiezii, între orele 15:00–16:59, ora locală. Tornadele au fost raportate mai frecvent în estul României în comparație cu alte regiuni ale țării, cu un maxim în sud-estul României.

Primul raport de tornadă din România este de la începutul secolului al XIX-lea, dar tornadele au fost observate anterior, așa cum arată mitologia populară românească legată de figura „dragonului”  și „vrăjitorul”.

Tornadele nu au fost evenimente necunoscute în România înainte de secolul al XIX-lea, după cum arată distribuția geografică a surselor folclorice în care tornadele sunt menționate ca balauri. Pentru sud-estul României, nu au putut fi identificate surse de folclor în care tornadele sunt reprezentate ca dragoni, în ciuda faptului că un număr mare de tornade din perioada recentă sunt raportate în această regiune.

Primul raport istoric al unei tornade din România este din 4 iunie 1822 și a avut loc în Banat, lângă Timișoara. Furtuna severă, descrisă ca un vârtej, a lovit mai multe sate și a distrus case și biserici și a dezrădăcinat sau rupt copaci mari, daunele fiind evaluate la aproximativ 90,0000 florini, aproximativ 1 milion de dolari SUA în 2014.

Cea mai violentă tornadă din istoria României. Câți oameni au murit

Cea mai violentă tornadă din istoria României. Câți oameni au murit

Primul studiu de caz al unei tornade din România, care descrie tornada din 9 iunie 1886 care a lovit Bucureștiul, a fost publicat în al doilea număr al Analelor (Hepites 1887). Tornada a avut loc aproape de Institutul Meteorologic, permițând astfel observații detaliate. Cel puțin trei case au fost distruse complet și o persoană a fost ucisă de tornadă.

Majoritatea rapoartelor istorice despre tornade provin din arhive de ziare. Pentru a găsi aceste rapoarte, ziarele între 18293 și 1944 pot fi studiate folosind arhive de la Biblioteca Digitală din București. Cel mai semnificativ eveniment tornadic preluat din arhive de ziare este o tornadă clasată ca eveniment de categoria 3 (F3) pe scara Fujita care a avut loc la 13 mai 1912.

Câți oameni au murit în timpul fenomenului

Una dintre cele mai puternice tornade pe teritoriul României, a avut loc în data de de 13 mai 1912, fiind catalogată ca o tornadă de gradul F3, în zona Breţcu, din județul Covasna.

O tornadă violentă F3 a lovit orașul Brețcu distrugând 1.548 de case și ucigând 17 persoane și rănind alte 150, și a provocat pagube importante în alte cinci sate lângă Dej, centrul României, aceasta fiind cea mai violentă tornadă înregistrată în România ultimelor 150 de ani.

După căderea Cortinei de Fier și a Revoluției Române din 1989, nu a existat o recunoaștere formală a faptului că tornadele pot apărea în România. Această situație s-a schimbat în august 2002, când o tornadă F3 + care traversa sud-estul României a fost responsabilă pentru cel puțin trei decese și distrugerea a 33 de case, în principal în satul Făcăeni.

Cea mai violentă tornadă din istoria României. Câți oameni au murit

Cea mai violentă tornadă din istoria României. Câți oameni au murit

Deși nu a fost prima tornadă F3 documentată în România, a fost prima tornadă F3 + a cărei circulație a furtunii mamă a fost observată cu noua rețea de radar românesc Doppler instalată în 2002.

Datele furnizate de rețeaua radar românească și algoritmii de date radar pentru mezocicloni și detectarea tornadelor au fost folosite cu succes în 2005 pentru a emite prima avertizare de tornadă din România.

După 2005, la ANMR a început o documentare sistematică și o analiză a rapoartelor privind tornadele, cu scopul dezvoltării unei baze de date privind tornadele pentru România.

PlaySport
Cristina Ich s-a dezbrăcat în fața tuturor! A arătat tot și imaginile sunt pe net
Ego.ro
INCREDIBIL cum arată Andra FĂRĂ haine! A renunțat și la lenjeria intimă, doar Măruță o vede așa
Digi24
Cine ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale. George Simion nu intră în turul doi
Cancan.ro
Ştefania Stănilă, filmată în timp ce îşi făcea baie, iar un „detaliu” jenant i-a ieşit din haine. Pro TV a difuzat imaginile
GSP.ro
Vedeta care a fost la FCSB - Universitatea Craiova: „Dacă mai vin la două meciuri, mă bag antrenor”
Stirile PROTV
Ce urmează pentru Meszaros Zsombor, criminalul care a evadat în București. Poate primi un spor de pedeapsă simbolic
Romania TV
Gata! Gabriela Cristea a recunoscut tot pe Facebook şi Instagram. Mesajul nu lasă loc de interpretări
Capital.ro
A murit marele prezentator TV din România. Drum lin, maestre! Avea peste 50 de ani de carieră în televiziune
EVZ.ro
Avioanele Typhoon ale RAF din România ar putea declanșa al treilea război mondial
Adevarul
Romi sau țigani. Sociolog: „Și-au inventat romii un nume ca să-i facă de râs pe români?“
BZI.ro
Dănuţ Lupu riscă să ajungă iar la închisoare! Are un nou dosar penal
Spynews.ro
Xtra Night Show. Dana Marijuana, reacție după ce s-a aflat că a anulat nunta! Artista, despre problemele partenerului ei: „Nu mai trebuie să bea” / VIDEO
Libertatea.ro
Patronii clubului din Caracal care foloseau minore în show-urile erotice, condamnaţi cu suspendare sau achitaţi. Ca să-i prindă, poliţia a trimis investigatori sub acoperire la spectacolele de striptease
Sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Noi reguli și scumpiri pentru vacanțele în Grecia. Ce trebuie să știe românii care vor să viziteze plajele elene
Redactia.ro
"Este Bernabeu, prietene! Vii din Anglia şi nu ştii ce înseamnă asta!" Reacția lui Pep Guardiola
Digisport.ro
Unde se află Zidul Uriașilor, locul din România a cărui origine nu o cunoaște nimeni
Click.ro
De ce boală suferă fiul chef-ului Orlando Zaharia: „Doctorii fugeau de mine. Am dormit cu soția într-o mașină, în curtea spitalului”. Andreas are 18 ani
Viva.ro
Cum s-a fotografiat Bianca Drăgușanu pe plajă, în Dubai. Imaginile au stârnit sute de comentarii / Foto
Unica.ro
Cât valorează cuvântul lui Piedone. Ce jurământ făcea în octombrie 2023
EVZ.ro
Român, mort în explozia unei hidrocentrale din Italia! Bărbatul de 45 de ani se numără printre victimele care și-au pierdut viața
Spynews
Tichete de Paște pentru români. Vin banii chiar în Săptămâna Mare. Cine va beneficia
Capital.ro
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință. Cele mai importante cinci aspecte
Antena 3
Ce a făcut Cristina Ciobănașu după ce Vlad Gherman și Oana Moșneagu au devenit soț și soție. A uimit pe toată lumea
TV Mania
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Xtra Night Show. Dana Marijuana, reacție după ce s-a aflat că a anulat nunta! Artista, despre problemele partenerului ei: „Nu mai trebuie să bea” / VIDEO
Spynews.ro
Câte ouă poţi mânca pe zi. Ce diferență este între oul fiert și oul prăjit
Realitatea.net
Îți amintești de Nicolas Alex, băiatul „Super-Super” care făcea furori cu videoclipurile sale de la bâlci în 2017? Cum arată acum
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro