01 oct. 2020 | 09:00

Ziua Cafelei – 14 lucruri puțin știute despre cafea și povestea Fortuna, cea mai vândută cafea românească

Știri generale
Ziua Cafelei - 14 lucruri puțin știute despre cafea și povestea Fortuna, cea mai vândută cafea românească
14 lucruri pe cale nu le știai despre cafea. Ziua Cafelei. Povestea Fortuna.

Astăzi, 1 octombrie este ziua internațională a cafelei. Aceasta este băutura pe care o bem fie dimineața, fie în timpul zilei pentru aportul de energie este parte din viața noastră. Iată 14 lucruri mai puțin știute despre cafea și care este povestea Fortuna prezentată chiar de Ziua Cafelei.

Povestea Fortuna și 14 curiozități despre cafea – Ziua Cafelei

Site-ul Agioo a făcut o listă cu cele 14 lucruri pe care puțini dintre noi le știu, despre cafea. Iată care sunt acestea:

Cafeaua are importanță economică

De Ziua Cafelei trebuie să amintim că este al doilea cel mai tranzacționat bun din lume, fiind de o importanță economică aparte. Doar țițeiul o întrece. Pentru unele comunități, producerea boabelor de cafea reprezintă principala activitate economică.

Cafeaua: descoperire

Ziua Cafelei ne face să ne reamintim că în jurul anului 1500, conform legendelor, un păstor din Etiopia ar fi descoperit cafeaua. Această descoperire ar fi fost făcută ca urmare a faptului că oile sale deveneau mai energice dacă consumau anumite fructe.

Când au aflat acest lucru, călugării locali au venit cu ideea preparării unei băuturi din acele fructe, care să îi țină treji toată noaptea, pentru a se ruga.

Cafeaua a ajutat atleții olimpici

În anul 1932, au avut loc Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Deoarece Brazilia nu avea bani pentru a-și finanța reprezentanții, la decizia autorităților, aceștia au fost îmbarcați pe un vas care transporta boabe de cafea. Așadar, aceștia au avut transportul și finanțarea asigurată.

Cafeaua iubită de Beethoven

Așa cum mulți dintre noi o fac, Ludwig van Beethoven iubea cafeaua. El avea și o rețetă personală de preparare a acesteia. Potrivit acesteia, el număra 60 de boabe înainte de a măcina și fierbe licoarea.

Există două tipuri de cafea

Există două tipuri de cafea:

  • Cafeaua Arabica a fost cultivată inițial în Peninsula Arabică, de unde și numele.

  • Cafeaua Robusta este o plantă mai rezistentă, dar conține cantitatea dublă de cofeină.

 Europa iubește cafeaua

Brazilia este țara principală exportatoare de cafea. Potrivit Asociației Internaționale a Cafelei, Europa importă mai multă cafea decât SUA.  

Un an bând cafea sau un iPhone X?

Americanii cheltuiesc în medie 1.092 dolari pe an pentru cafea. Adică aproximativ 20 USD pe săptămână. Acest lucru este, de asemenea, aproape de prețul celui mai nou iPhone. Tinerii cheltuiesc în general mai mult pe cafea decât persoanele în vârstă.

Cea mai scumpă cafea este făcută din fecale de pisică

Kopi Luwak” este cea mai scumpă cafea din lume. Provine din Indonezia și este fabricat din boabe de cafea digerate de către pisici. Cum s-ar mai putea spune, provine din caca de pisică. Se vinde cu 350 EUR și peste kilogram!

Cafeaua este un fruct

Boabele de cafea cresc pe un tufiș. Există două soiuri principale de cafea: verde și roșie.

Cafeaua roșie are un miros mai frumos și este mai puțin acidă. Este folosită pentru a produce cafele mai slabe. Cu cât boabele de cafea au fost prăjite mai mult, cu atât sunt mai sănătoase. Cafeaua decofeinizată provine dintr-un proces chimic în care cofeina este scoasă din boabe. Aceasta este de cele mai multe ori vândută către compania Coca-Cola.

Adăugați frișcă, păstrați-vă cafeaua caldă

Cafeaua rămâne caldă cu 20% mai mult dacă adăugăm frișcă în ea.

Divorț din cauza unei cafele rele

În cultura arabă antică, se presupune că o femeie ar putea divorța de soțul ei doar dacă nu i-ar plăcea cafeaua.

„Expreso” italian

Cuvântul espresso provine din limba italiană și înseamnă „exprimat” sau „ieșit forțat”. Espresso se face prin forțarea apei foarte fierbinți sub presiune ridicată prin cafea fină, compactată.

Marii cheltuitori

Companiile de prăjire a cafelei „Big Four” – Kraft, P&G, Sara Lee și Nestle – cumpără aproximativ 50% din cafeaua produsă în întreaga lume.

Mecca a interzis cafeaua

Cafeaua a fost interzisă în Mecca în 1511, destul de curând după prima sa apariție în Etiopia. Se credea că stimulează gândirea radicală și trândăvie.

Povestea Fortuna – cea mai vândută cafea din România

De Ziua Cafelei, menționăm și faptul că, cea mai mare companie românească producătoare de cafea este Fortuna. Aceasta are sediul în comuna Dragomirești Vale, din Ilfov. Acolo, cafeaua verde, care este importată din țările de origine ale cafelei, este procesată în materie primă.

Activitatea companiei a început în anul 1993, sub conducerea lui Constantin Moroianu, ca un buisiness de familie. La început cafeaua era comercializată sub formă de boabe.  Deține mărcile:

  • Rendez-Vous,
  • Rendez-Vous Instant,
  •  Meridian, Crema,
  • Crema Espresso,
  • Fortuna 3 in 1 Classic și
  • Fortuna 3 în 1 Strong.
Ziua Cafelei. 14 curiozități. Povestea Fortuna.

14 curiozități despre cafea. Povestea Fortuna. Ziua Cafelei.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Locul din România lăsat cu blestem. Cine îl vizitează are parte de minuni şi tămăduire
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro