03 ian. 2022 | 09:45

Zile de concediu rămase din anul trecut? Ce spune Codul Muncii că poți face cu ele

Diverse
Zile de concediu rămase din anul trecut? Ce spune Codul Muncii că poți face cu ele

La începutul unui nou an, una dintre cele mai populare discuții dintre angajați este cea legată de zilele de concediu rămase din anul precedent. Mulți angajați constată că nu și-au efectuat cele 21 de zile legale minime de concediu de odihnă, fiind curioși ce se va întâmpla cu ele. Dacă și tu te afli în această situație și nu ți-ai luat zilele de concediu disponibile pentru 2021, află ce poți face, potrivit Codului Muncii, pentru a te putea bucura totuși de ele.

Zile de concediu rămase din anul trecut?

Angajaţii care nu şi-au luat cele 21 de zile legale minime de concediu de odihnă în anul care tocmai s-a încheiat pot cere angajatoriului să le acorde până la jumătatea anului 2023.

Cu alte cuvinte, zilele de concediu de odihnă rămase din 2021 se reportează și pot fi solicitate angajatorului într-o perioadă de 18 luni.

„Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual“, se arată în Codul Muncii.

De asemenea, în cazul în care contractul de muncă a încetat, angajații pot primi bani pentru zilele de concediu de odihnă neefectuate.

Citește și: Vești proaste pentru românii care lucrează la mai mulți angajatori. Ce amendă primesc, în cazul concediului medical

Ce spune Codul Muncii că poți face cu ele

În conformitate cu cele menționate mai sus, angajații care nu și-au efectuat cele 21 de zile legale minime de concediu de odihnă le pot cere angajatorului până la data de 30 iunie 2023.

Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă: 

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 146. Efectuarea şi compensarea concediului de odihnă

(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
(3) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

 

Parteneri