10 august, sărbătoare națională în România: ce sărbătoresc românii de ziua protestului din 2018

Protestul diasporei de anul trecut va rămâne pentru mult timp viu în amintirea românilor, iar un grup de senatori s-a gândit să transforme acea zi în sărbătoare națională.

Este un gest mic, având în vedere numărul românilor care au suferit fără să aflăm vreodată vinovații. la aproape 30 de ani de la revoluția din 1989. Chiar și așa, evenimentele de pe 10 august au ilustrat puterea uniunii naționale în cazul unor cauze nobile, a unos situații disperate.

A durat mai mult de un an de zile de la evenimentele din 10 august 2018 până când a căzut guvernul PSD, iar Liviu Dragnea a ajuns după gratii. Chiar și așa, măcar nu s-au chinuit degeaba cei care au ajuns în spitale din cauza intervenției disproporționate a jandarmeriei.

Ca să nu uităm ce s-a întâmplat atunci, plenul senatului a adoptat luni un proiect de lege care prevede instaurarea zilei de 10 august ca sărbătoare națională. Proiectul inițiat de senatorul Liviu Pop prevede care acea zi să fie trecută în calendarele românilor sub numele Ziua Unității Civice.

În conformitate cu votul senatului, proiectul din Parlament prevede ca autoritățile administrației publice locale și centrale să acorde sprijin logistic și financiar pentru desfășurare manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile. Banii vor proveni din bugetele proprii ale administrațiilor menționate.

„Proiectul de lege privind instituirea Zilei Unității Civice are ca obiectiv conștinetizarea problemelor comunității si evidențierea importanței dialogilui și înțelegerii între membrii socității românești din țară și diaspora”, se arată în expunerea de motive.

Documentul a fost legiferat fără niciun fel de amendamente, cu ajutorul a 49 de voturi pentru și 26 de voturi împotrivă. S-au înregistrat 8 abțineri. În acest caz, pentru că Senatul a fost prima cameră sesizată, forul decizional rămâne Camera Deputaților. Nu trebuie să uităm că, la mitingul din 10 august 2018 din Piața Victoriei, dintre câteva mii de oameni prezenți, s-au înregistrat zeci de răniți ajunși la spital.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI