Senatul începe audierile pe tema violențelor de la protestul din 10 august

Senatul începe audierile pe tema violențelor de la protestul din 10 august

Comisia de apărare din Camera Senatului va începe astăzi audierile pe marginea modului abuziv în care au intervenit jandarmi pe perioada protestului din 10 august.

Subiectul protestului desfășurat pe 10 august în Piața Victoriei se pare că nu va fi dat uitării prea curând, având în vedere că mai multe autorități ale statului au inițiat investigații pentru stabilirea unor responsabili. Același Protest al Diasporei a fost subiectul scandalului început în urmă cu câteva zile de către Primarul Capitalei. Firea o consideră vinovată pe Carmen Dan și speră să o scoată ”basma curată” pe Speranța Clișeru. 

Trecând însă peste acele detalii de fond și peste rolul lui Dragnea în întregul set de reacții agresive din partea jandarmeriei, până la finalul zilei de astăzi, 4 septembrie, s-ar putea să mai aflăm câteva particularități interesante referitoare la modul în care au fost gestionate manifestațiile de pe 10 august.

Potrivit site-ului Senatului, astăzi se reunește Comisia de Apărare din Senat și vor începe audierile potențialilor responsabili pentru situația din Piața Victoriei de acum câteva săptămâni. Sunt chemați să răspundă la întrebări ministrul Afacerilor Interne – Carmen Dan, prefectul Capitalei – Speranța Cliseru și, nu în ultimul rând, Laurențiu Cazan.

Toate cele trei audieri din senat au o oră fixă, după cum urmează. Speranța Clișeru se va prezenta la audieri de la 13:00. Începând cu ora 13:45, va răspunde la întrebări Laurențiu Cazan – șeful dispozitivului care a coordonat activitatea jandarmilor la mitingul din 10 august. La ora 14:30 se va prezenta la senat Carmen Dan pentru a oferi detalii legate de cauzele violențelor care au avut loc în Piața Victoriei.

„Voi clarifica tot ceea ce este de clarificat într-un cadru instituţional, aşa cum este normal. Şi un astfel de cadru poate fi mâine (n.r. – marţi), la Comisia de apărare din Senat, unde sunt invitată începând cu ora 14,30. Vă asigur că acolo avem toată disponibilitatea să răspundem tuturor întrebărilor”, a declarat Carmen Dan, luni – 3 septembrie 2018, la intrarea în sediul MAI.

Până în prezent, au fost depuse peste 700 de plângeri la Parchetul General de către persoane care au avut de suferit în urma intervenției disproporționate a jandarmilor pe data de 10 august. Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului.