Este o întrebare, la care probabil, te-ai gândit și tu măcar o dată. Sunt zebrele albe cu dungi negre sau sunt negre cu dungi albe? Trebuie să știi că există trei specii de zebre care trăiesc astăzi și toate au un model diferit de dungi. Tim Caro, ecologist comportamental și evolutiv și biolog de conservare la Universitatea din California, Davis, a spus ce culoare au, de fapt, zebrele. Ești curios să afli adevărul o dată pentru totdeauna?
Culorile alb-negru ale zebrei ies în evidență mai ales în contrast cu pajiștile uscate, maro și verzi, și pădurile din savană din Africa de Est și de Sud. Dungile sunt unice pentru fiecare exemplar. Astăzi, există trei specii de zebre care trăiesc: zebra de câmpie, zebra de munte și sebra lui Grevy. Fiecare dintre aceste specii are altfel de modele de dungi.
Încrucișările dintre zebre și cai au dus la „zebroide”, o variantă intermediară între zebră și cal, dar și la „zebrule”, o încrucișare între zebră și măgar. Zebrele sunt foarte greu de domesticit, motiv pentru care ele nu au devenit niciodată animale de călărie.
Deși zebrele au modele și culori diferite, aparent, de fapt, toate zebrele au aceeași culoare de piele: negru, potrivit lui Tim Caro, ecologist comportamental și evolutiv și biolog de conservare la Universitatea din California, Dar, ca să răspundem la întrebarea noastră, trebuie să ne îndreptăm atenția către melanocitele zebrei sau la celulele care produc pigment pentru blana lor.
Conform specialistului, deși zebrele au pielea neagră, anumite procese de dezvoltare le determină culoarea blanii, la fel cum o persoană cu pielea deschisă poate avea părul închis la culoare. Zebrele au însă mai mult păr de culoare deschisă decât închisă. Pe abdomen blana lor este de obicei de o culoare deschisă și de aceea poate părea că zebrele sunt albe cu dungi negre.
Pentru zebre, starea implicită a animalelor este să producă păr negru, făcându-le negre cu dungi albe, conform Brittanica.
De precizat este că procesele biologice exacte din spatele dungilor zebrei nu sunt cunoscute, însă la șoarecii africani cu dungi (Rhabdomys pumilio), care au dungi deschise și întunecate de-a lungul corpului, gena Alx3 oprește în mod eficient o genă reglatoare principală responsabilă de dezvoltarea melanocitelor, fapt care duce la părul deschis la culoare.
Cercetările au indicat faptul că zebrele au această culoare pentru a ține la distanță muștele, care muște transportă boli care pot fi fatale pentru zebre.