Precum în fabula furnicii, omul gospodar muncește din greu toată vara, în arșită, își clădește casa și pregătește proviziile pentru iarnă. Din această etapă nu trebuie omise nici câteva borcane cu zacuscă de dovlecei.
Este sezonul în care gospodinele muncesc la capacitate maximă, căci legumele românești umplu piețele, iar această perioadă din an este cea destinată pregătirilor pentru iarnă. Pe lângă gem, dulceață și compot, și zacusca își are locul ei de cinste.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală dovleceii și se curăță de coajă, apoi se taie rondele sau felii subțiri, după bunul plac. Se spală și se curăță și celelalte legume, după care se taie în cubulețe. Toate legumele se pun într-o tavă încăpătoare de cuptor, se stropesc cu ulei și se dau la cuptor, la 100 de grade Celsius, pentru o oră și jumătate. Legumele se țin acoperite cu o folie de aluminiu în cuptor pentru jumătate din timp, apoi se înlătură, iar legumele se lasă în cuptor descoperite.
Când sunt gata, se lasă la răcit, iar ardeii se curăță de pieliță. Toate legumele tocate și curățate se pun în robotul de bucătărie pentru a se mărunți. Se pune într-un vas mare ulei și se adaugă legumele tocate, peste care se pune bulionul, sarea, piperul și foile de dafin. După acest pas, se lasă totul pe foc pentru aproape 40 de minute, amestecând din când în când.
În final, când zacusca este gata, se pune fierbinte în borcane sterilizate, se adaugă capacele și se mai pun în cuptor pentru 30 de minute, la 100 de grade Celsius. Borcanele se mai pot fierbe preț de 20 de minute într-o oală în care se pune un prosop și se umple cu apă până la nivelul capacelor. Când s-au răcit, borcanele de zacuscă sunt gata de a fi depozitate în cămară.