Zacusca de vinete este un preparat din legume românești, obținută în principal din vinete prăjite și ardei roșii. În afară de rețeta clasică, pe care o știu toate gospodinele, mai există o anume rețetă, veche, dar la fel de bună. denumită zacusca mânăstirească,
Este o rețetă clasică populară făcută de călugări, încă din timpuri străvechi, o rețetă care, din fericire, s-a păstrat până astăzi. Ca și în cazul rețetei clasice, și în cazul acesta, începem cu vinetele pe care le vom coace pe grătar sau pe plită, iar pe altă plită vom coace ardeii roșii. Călugării, după ce s-au copt ardeii roșii, îi iau de pe plită și îi pun într-un vas cu capac, lăsându-i să se răcească. După ce se răcesc, se trece la curățatul cojii. La fel și în cazul vinetelor, după ce s-au copt, se decojesc până rămâne carnea, după care le punem cu ardeiul copt și ceapa la un loc și se dau prin mașina de tocat.
Odată terminat acest pas, se trece la adăugarea cepei, a uleiului, și nu trebuie să uităm să adăugam o linguriță cu sare într-o oală cu fundul mai gros, după care le punem la foc. Lăsăm să se călească bine după care adăugăm ardeiul rămas, amestecăm bine și lăsăm să dea bine în clocot. Acum este momentul să adăugăm vinetele, bulionul de roșii, puțin piper și, de ce nu, niște foi de dafin, amestecăm și lăsăm compoziția să fiarbă la foc mic, acoperind oala cu un capac.
Lăsăm totul să fiarbă bine, cam o oră, și suntem atenți ca viitoarea zacuscă să fie omogenă și să aibă consistență. Când e aproape gata, mai gustăm să vedem dacă mai este nevoie de ceva sare și piper și adăugăm maxim două linguri de zahăr. După ce a fiert bine, o punem, așa fierbinte, în borcane spălate și sterilizate în prealabil, pe care le vom înveli cu un material mai gros pentru a se răci și să prindă crustă. Și, dacă facem totul ca la carte, vom avea acasă o zacuscă făcută ca la mănăstire, după această rețetă veche.
Ingrediente: