Vremea o ia razna în Europa în această vară. Ce se întâmplă din punct de vedere climatologic este fără precedent, ne vom topi de căldură, conform ultimelor predicții făcute de experții în meteorologie.
Vara care tocmai ce a început s-ar putea să fie cea mai caldă din istorie, avertizează specialiștii meteorologi, în contextul în care fenomenul El Nino se întoarce.
Fenomenul El Nino face ca vânturile care bat spre vest de-a lungul ecuatorului să încetinească, iar apa caldă să fie împinsă spre est.
Asta înseamnă că se vor creea temperaturi mai calde la suprafața oceanului. De asemenea, apariția acestui fenomen ar putea duce la un nou record de temperatură medie în 2023 sau 2024, anunță Reuters.
Conform raportului Copernicus Climate Change Service, în 2022, cei din sudul Europei au îndurat între 70 și 100 de zile de stres termic, asta însemnând că temperatura resimțită a fost de cel puțin 32 de grade Celsius.
A fost pentru prima oară când s-au înregistrat temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius în Marea Britanie.
În plus, căldura și lipsa ploilor au afectat mai mult de o treime din continent. Trebuie reținut faptul că anul 2022 a fost și cel mai secetos an.
„El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau în 2024 reprezintă ceva încă necunoscut, dar eu cred că este mai probabil să se întâmple”, a anunțat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.
Anul trecut, Europa a avut cea mai fierbinte vară. Valul de căldură a provocat moartea a peste 20.000 de oameni și a distrus recoltele.
În 2023, consecințele ar putea fi și mai grave, avertizează un raport emis de curând în legătură cu efectele încălzirii globale.
„Din punct de vedere climatic și statistic ne putem aștepta la valuri de căldură care să fie intense, să dureze și pe suprafețe mari.
Din păcate, am avut o iarnă în mare parte din Europa fără zăpadă, fără precipitații multe și cu temperaturi destul de ridicate, în așa fel încât în multe zone din vestul și sudul Europei, în primăvară avem deja deficit de precipitații.
Avem și probleme legate cu apele subterane, cu debitele râurilor și acest lucru poate să influențeze inclusiv temperaturile extreme, extremele pozitive, adică să avem o amplificare a valurilor de căldură.
Și lucrurile acestea se înscriu, din păcate, în această logică a încălzirii globale, pentru că anul trecut a fost în Europa al 2-lea cel mai cald an.
Dar lucrurile vor continua în anii ce vin și în deceniile ce vin și se vor bate recorduri peste acestea, din păcate”, spunea climatologul Roxana Bojariu despre vara lui 2023.