Caniculă în octombrie în România. Câte grade vor fi, alertă de vreme extremă în mijlocul toamnei

Caniculă în octombrie în România. Câte grade vor fi, alertă de vreme extremă în mijlocul toamnei
Cum va fi vremea in octombrie

Luna octombrie ne pregăteşte surprize la care nimeni nu se mai aştepta: temperaturi neobişnuit de mari pentru jumătatea toamnei. Vremea se menține însorită pe parcursul mai multor zile, chiar dacă nopţile vor deveni tot mai reci, iar în majoritatea zonelor ţării va apărea fenomenul de brumă, anunță Administraţia Naţională de Meteorologie.

Temperaturi de vară în mijlocul toamnei. Caniculă de 38 de grade Celsius!

Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, vremea menţinându-se însorită pe parcursul a mai multor zile, deși nopţile vor deveni tot mai reci şi va apărea fenomenul de brumă, arată datele publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Potrivit ANM, datorită pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul României, temperaturile în octombrie vor fi caniculare, cu maxime ce vor depăși 35-38 de grade Celsius. După mijlocul lunii, vremea va deveni ceva mai dinamică și vor fi alternanțe între zile însorite și ploioase.

„Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5-7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, transmit meteorologii.

ANM a făcut anunțul

Estimările ECMWF (Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată), publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru intervalul 3 – 31 octombrie 2022, arată că valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, iar cantităţile de precipitaţii estimate vor fi, în general, deficitare în toată țara.

Prognoza meteo octombrie 2022

În săptămâna 3 – 10 octombrie, temperaturile se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, iar regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, sudice, estice şi la munte. În partea de nord și centrală, precipitațiile vor fi apropiate de cele normale pentru această dată din calendar.

În perioada 10 – 18 octombrie 2022, prognoza meteo ANM arată că temperatura aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână din octombrie, iar cantităţile de precipitaţii estimate vor fi deficitare în toate regiunile țării.

În următoarea săptămână (17 – 24 octombrie 2022), valorile termice medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. La fel și regimul pluviometric, posibil deficitar în sud-vestul României.

În ultima săptămână din octombrie (24 – 31), mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în sud-estul teritoriului. Se anunță cantităţi de precipitaţii ușor excedentare în regiunile nord-vestice şi uşor deficitare în cele sudice.