Vara se apropie de sfârșit, însă temperaturile ridicate nu ne părăsesc încă. Potrivit unui studiu, valurile de căldură vor lovi cea mai mare parte a lumii de trei până la zece ori mai des până la începutul secolului viitor, relatează CNN.
Potrivit studiului publicat de către Communications Earth & Environment de cercetătorii de la Universitatea Harvard și Universitatea din Washington, această creștere a incidenței valurilor de caniculă va avea loc în țările aflate la latitudini medii, cum ar fi China, SUA, Japonia și țările din Europa de Vest.
În momentul de față, valurile de căldură sunt rare, însă este posibil ca pe viitor să înceapă să aibă loc anual în aceste zone. Totodată, numărul de zile călduroase periculoase se va dubla până în anul 2050, mai arată studiul.
Din păcate, situația va fi mult mai gravă la tropice. Aici, oamenii ar putea fi expuși la temperaturi extreme în majoritatea zilelor din an. Experții spun că aceste niveluri ridicate de căldură împing limitele supraviețuirii umane.
„Evenimentele de căldură record din ultimele veri vor deveni mult mai frecvente în locuri precum America de Nord și Europa. Pentru multe locuri din apropierea ecuatorului, până în 2100, mai mult de jumătate din an va fi o provocare să lucrezi afară, chiar dacă vom începe să reducem emisiile”, a declarat autorul principal Lucas Vargas Zeppetello de la Universitatea Harvard într-un comunicat de presă.
Predicțiile au fost făcute în ipoteza că temperaturile medii globale vor crește cu aproximativ 2 grade Celsius. Acest plafon a fost stabilit în Acordul de la Paris în anul 2015. Potrivit acordului, un obiectiv mai scăzut de încălzire de 1,5°C este de preferat și că există un impuls tot mai mare pentru ca lumea să se mențină la 1,5°C prin reduceri mai profunde și mai rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră.
Experții au folosit pentru acest studiu indicele de căldură, care ia în considerare temperatura aerului și umiditatea, pentru a măsura impactul asupra căldurii asupra oamenilor.
„Aceste standarde au fost create pentru oamenii care lucrează în interior în locuri precum camera cazanelor la centralele termice – nu au fost considerate condiții care s-ar întâlni în medii ambientale în aer liber. Dar le vedem acum”, a spus Vargas Zeppetello.
De asemenea, oamenii de știință au estimat că există o șansă de 0,1% de a limita încălzirea la 1,5C până în anul 2100. Cel mai probabil, lumea se va apropia de plafonul de 2 grade Celsius în anul 2050.