Noi detalii despre voucherele de vacanță! Tichetele ar putea fi modificate? Care sunt propunerile recente pe care trebuie să le știe toți românii?
Reintroducerea tichetelor de vacanță sunt văzute cu ochi buni de organizațiile din industria ospitalității care recomandă o formulă îmbunătățită. Specialiștii spun că acestea ar trebui să fie introduse pe termen de minimum 5 ani.
Cele 24 de organizații care acoperă spectrul industriei ospitalității reunite sub numele de Alianța pentru Turism și alte organizații sindicale și patronale care reprezintă domeniile economiei naționale susțin importanța reintroducerii voucherelor de vacanță începând cu 2022.
Specialiștii spun că este foarte bună reintroducerea tichetelor pentru toate categoriile de angajați începând cu 2022 și propun guvernului o formulă îmbunătățită.
„Este esenţial ca această decizie să fie legiferată până la sfârşitul acestui an. APT, alături de celelalte organizaţii sindicale şi patronale, salută anunţul public privind reintroducerea voucherelor de vacanţă pentru toate categoriile de angajaţi începând cu 2022 si propun guvernului o formulă îmbunătăţită.
În condiţiile actualei crize severe de personal, voucherele de vacanţă reprezintă un factor de motivare puternic pentru angajaţii din domeniul public şi privat. Deşi s-a creat falsa percepţie că angajaţii din sectorul privat nu pot beneficia de voucherele de vacanţă, cifrele dovedesc contrariul, indicând interesul în creştere al angajatorilor privaţi pentru această formă de incentivare.
De exemplu, de la începutul anului până la 30 septembrie 2021, sectorul privat a alocat angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de peste 52 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din valoarea totală a voucherelor emise în anul precedent.
Creşterea motivaţiei şi eficienţei angajaţilor, refacerea energiei fizice şi intelectuale a acestora constituie o parte dintre beneficiile aduse forţei de muncă”, se arată în comunicatul asociaţiei.
Voucherele de vacanță au contribuit esențial la îmbunătățirea fiscalizării sectorului turistic pentru că au crescut acelerat numărul de structuri turistice clasificate și au garantat astfel colectarea de taxe și impozite la bugetul public.
În perioada dintre 2010-2921 acestea au determinat creșterea cu 326% a numărului de unități de turism clasificate precum și dublarea locurilor de cazare. Un alt beneficiu subliniat de APT este acela că ele pot sprijini esențial comunitățile locale.
Tichetele pot fi utilizate doar pentru servicii turistice în România, stimulând dezvoltarea turismului intern și sprijinind balanța de plăți a țării. Acestea sunt incluse într-un sistem electronic, iar plățile sunt simple, rapide și în siguranță, la POS sau online.