Vești de ultimă oră despre voucherele pe care le primesc mamele în România. Ce a apărut azi, reacția lui Nicușor Dan

Vești de ultimă oră despre voucherele pe care le primesc mamele în România. Ce a apărut azi, reacția lui Nicușor Dan
DGAS anunță sistarea stimulentelor după 3 ani

Până recent mamele cu nou-născuți primeau din partea Primăriei Capitalei un anumit număr de vouchere. Stimulentul oferit acestor mămici se ridica la suma de 2.500 de lei. Din păcate, actualul primar, Nicușor Dan, începând de astăzi ar fi decis sistarea acestor stimulente, justificarea fiind lipsa fondurilor în bugetul Primăriei Capitalei. Anunțul era publicat pe site-ul DGAS.

Vocherele pentru mămicile cu nou-născuți

În urmă cu trei ani, Gabriela Firea, prmarul Capitalei la acea vreme, anunța noi sisteme de ajutor pentru mămicile cu nou născuți. Conform acesteia, stimulentele erau acordate pentru fiecare nou-născut, iar suma se ridica la 2.500 de lei.

Beneficiarii erau unul din părinții bebelușului, cu condiția să aibă domiciliul stabil în București și să facă, bineînțeles, dovada nașterii la una din maternitățile din Capitală. Suma era acordată o singură dată, în urma depunerii unui dosar cu toate actele necesare și condiția ca beneficiarul să nu aibă datorii neeșalonate către bugetul local. Primăria Capitalei depunea suma de 2.500 de lei la finalul lunii următoare, după depunerea și aprobarea dosarului.

DGAS anunță sistarea stimulentelor după 3 ani

Printr-o decizie publicată de DGAS se anunța sistarea acestor vouchere acordate mămicilor cu nou-născuți. Motivația, spun sursele, a fost lipsa banilor de la bugetul local. Informația a creat imediat reacții dure, iar oficialii instituției nu au reacționat.

”Începând cu data de 13 septembrie, 2021, cererile nou depuse şi completările pentru tranşa a II-a privind acordarea de Vouchere Materna nu vor fi procesate, adică angajate, ordonanțate și plătite, în conformitate cu prevederile art. 14, alin. 4 al legii 273/2006 privind finanțele publice locale, nemaiexistând prevedere bugetară pentru acestea, conform HCGMB nr.121/2021 cu modificările și completările ulterioare Această măsură nu afectează cererile noi şi completările pentru tranşa a II-a depuse anterior datei de 13 septembrie 2021”era anunțul publicat pe site-ul DGAS.

Nicușor Dan dezminte această decizie

Ca urmare a acestor informații, cum era de așteptat locuitorii capitalei au reacționat imediat. Mai ales mămicile care sunt într-o situație financiară precară. La nici 24 de ore de la publicarea anunțului pe site-ul DGAS, Nicușor Dan a ieșit în spațiul public, dezmințind acesată informație. Inițial, chiar Nicușor Dan anunța această decizie, numai că astăzi a revenit, declarând:

“Nu se pune problema ca stimulentele financiare pentru nou-născuți, voucherele maternale și cele pentru persoanele adulte cu dizabilități să nu mai fie plătite. Dintr-o eroare umană, anunțul apărut pe site-ul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București nu corespunde realității.

În continuare vor fi preluate cereri pentru plata stimulentelor financiare pentru nou-născuți, vouchere materna, persoane adulte cu dizabilități, copii cu dizabilități, familii monoparentale si sprijin pentru prevenirea abandonului scolar. Acestea urmează să fie plătite în același cuantum ca până acum.”  a declarat Nicușor Dan.

Urmăriți Playtech.ro și pe