Vouchere Rabla 2024 – tot ce trebuie să știi despre program. Guvernul propune o reducere a valorii voucherelor pentru programul Rabla 2024, conform proiectului de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat de Ministerul Finanțelor.
Începând cu anul 2024, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național va fi limitat la maxim 3.500 de lei pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou, în schimbul casării unui autovehicul uzat.
Te-ar putea interesa și: Cele mai ieftine mașini pe care le poți cumpăra la Rabla Local 2023. Multe merită toți banii
În cadrul programului Rabla Plus 2024, noile reglementări prevăd acordarea unui voucher de 25.500 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric și 13.000 de lei pentru autovehicule hibride. Aceste sume reprezintă o scădere semnificativă față de prevederile anterioare ale programului, în care beneficiarii primeau tichete în valoare de până la 54.000 de lei pentru mașini electrice și 26.000 de lei pentru autovehicule plug-in hybrid.
Ordonanța 115/2023, cunoscută sub numele de „ordonanța-trenuleț”, stabilește noi valori pentru ecotichetele acordate la achiziția unui autovehicul electric sau hibrid.
Prima de casare a unui vehicul uzat în 2024 va fi de 3.500 de lei. Banii pot fi folosiți pentru a achiziționa o mașină nouă sau o motocicletă nouă. Cei care vor casa două vehicule uzate, vor primi un ecotichet în valoare de 5.000 de lei.
„În anul 2024, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020 – 2024 este în sumă de maxim 3.500 lei pentru achiziţionarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate”, se arată în documentul oficial.
În 2024, nu se vor mai acorda ecobonusuri, iar cuantumul ecotichetelor va fi în funcție de tipul autovehiculului:
Aceste reglementări se aplică începând cu prima sesiune pentru acceptarea și înscrierea solicitanților deschisă după data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență.
Nu se vor acorda ecobonusuri în 2024, iar prevederile nu se aplică solicitantilor instituții publice. Prima de casare pentru programul Rabla Clasic va rămâne la 7.000 lei.
Voucherul acordat se deduce din prețul de comercializare, inclusiv TVA, al autovehiculului nou, fie că este pur electric sau electric hibrid. Diferența financiară trebuie suportată de către beneficiarul voucherului, prin surse financiare proprii, credite bancare, finanțare în baza unui contract de leasing financiar sau fonduri europene aferente politicii de coeziune.
În prezent, data de lansare a Programului Rabla 2024 pentru mașini electrice nu a fost comunicată oficial, însă se estimează că acesta va începe cel mai probabil în primăvară, în concordanță cu practica anilor precedenți.