Este schimbare majoră la Rabla Plus 2023. Ministerul Mediului și AFM vor să modifice programul Rabla Plus 2023, de stimulare a achiziționării de mașini electrice. Ce mașini electrice mai primesc subvenția de 10.000 de euro.
Ministerul Mediului și AFM vor să modifice programul Rabla Plus 2023, de stimulare a achiziționării de mașini electrice.
Astfel, se vrea introducerea unui prag de preț de maximum 75.000 de euro, TVA inclusă, pentru acordarea primei de aproximativ 10.000 de euro.
Programul Rabla Plus, de stimulare a achiziționării de mașini 100% electrice, se derulează conform așteptărilor.
Astfel, în 2022, înmatriculările de automobile alimentate cu curent electric au crescut cu 83,6% și au depășit pentru prima dată pragul istoric de 10.000 de unități, ajungând la 11.611 de unități și la o cotă de piață de 9,1%, față de 5,3% în 2021, în contextul în care România are unul dintre ele mai mari ecobonusuri pentru mașini electrice din Europa.
Ecobonusul era de aproape 10.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din prețul mașinii.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a informat, pe 31 ianuarie 2023, că programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor continua și în 2023 și, în plus, că la prima Rabla Clasic, bonusul pentru casarea maşinilor vechi în vederea cumpărării unui autoturism nou, clasică sau electrificată, va crește cu 15%. Măsura este luată pentru a se acoperi inflația.
De asemenea, conform surselor din piață ale Newsweek, Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu pregătesc introducerea unui prag de preț de maximum 75.000 de euro, TVA inclusă, pentru care se va acorda ecobonusul în valoare de 10.000 de euro, pentru achiziționarea unei mașini 100% electrice.
„Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023. În acelaşi timp, creştem bugetul pentru maşinile electrice. Conform discuţiilor cu producătorii auto, am stabilit atunci un program care oferă predictibilitate şi o evoluţie predictibilă în timp.
Am stabilit cu dânşii acum 2 ani, pe 4 ani, un program care ajută atât sectorul, cât şi cetăţenii, în mod special, pentru schimbarea autoturismelor vechi. Anul trecut s-au constatat evoluţii absolut pozitive pe piaţa auto din România, a crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice, datorită programelor derulate prin AFM, s-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după mulţi ani, deci parcul auto din România se întinereşte”, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna.