Se vor acorda vouchere noi pentru români, începând de la data de 1 ianuarie 2024. Vor fi altfel decât cele clasice, principala diferență referindu-se la faptul că trebuie convertite în bani. Află în rândurile de mai jos la ce activități vor putea fi utilizate tichetele, ce valoare au și câte vor fi acordate de statul român.
De la 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a Legii prestatorului casnic, românii vor putea să beneficieze de noi vouchere. Spre deosebire de tichetele clasice cu care am fost obișnuiți până acum, în cazul acestora lucrurile stau puțin diferit. Vouchere vor trebui convertite în numerar.
Tichetele cu pricina vor fi acordate de statul român pentru prestarea de servicii de către persoane particulare în gospodării. Cu alte cuvinte, este vorba despre activități precum: menaj casnic, prepararea hranei, grădinărit, croitorie, îngrijire corporală, supravegherea copiilor şi/sau a bătrânilor.
Până în prezent, astfel de servicii au fost efectuate la negru – din punct de vedere al plăților către prestatori, al înregistrării legale şi al declarării muncii prestate. Fenomenul nu se regăsește doar în România, ci este răspândit și în alte state din Uniunea Europeană, astfel încât instituțiile au devenit preocupate de aducerea lui în legalitate.
Legii prestatorului casnic, care va intra în vigoare începând din anul 2024, oferă posibilitatea stabilirii unui raport judiciar între prestatorul activităților casnice şi beneficiar, prin acordul voit al părților, fără a avea o formă scrisă.
Voucherele pentru activități casnice sau din gospodărie, ce vor fi acordate de statul român, vor avea valoarea de 15 lei. Nu vor putea fi folosite decât dacă vor fi convertitate în bani. Acest lucru îl poate face „angajatorul”, la agenții, prin poștă sau prin ordin de plată sau transfer în contul bancar, prin intermediul platformei electronice.
În momentul în care voucherele de 15 lei se convertesc în bani, furnizorii vor deduce toate impozitele pe venit și contribuțiile la pensii. Transformarea tichetelor în numerar trebuie efectuată în termen de maximum 12 luni de zile de la data primirii lor.
Voucherele de 15 lei acordate pentru activitățile casnice sau pentru cele desfășurate în gospodării nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri sau servicii. De asemenea, nu pot fi folosite de o altă persoană decât cea de drept. În același timp, tichetele pot fi acordate și angajaților, sub formă de primă sau de bonus.
În primul an calendaristic, statul va acorda minimum 600 de vouchere pentru activitățile casnice sau pentru cele desfășurate în gospodării de către români. Dacă acestea vor fi utilizate potrivit estimărilor, beneficiarii vor primi încă 75 de cupoane ca stimulent, pentru a fi folosite anul următor.