Vot Diaspora tur 2 Alegeri Prezidențiale 2019 LIVE: Rezultate, Exit-Poll, Date oficiale BEC

Vot Diaspora tur 2  Alegeri Prezidențiale 2019 LIVE: Rezultate, Exit-Poll, Date oficiale BEC
Alegerile Prezidențiale 2019 - tur 2 - Vot Diaspora Live: Rezultate, Exitt-Poll, Date oficiale BEC.

Alegerile prezidențiale – turul 2 au loc în țară la sfârșitul acestei săptămâni, pe 24 noiembrie. Însă în ceea ce privește votul pentru românii din Diaspora, acesta va începe chiar în ziua de vineri, 22 noiembrie. Atunci românii care muncesc, studiază sau se află în vacanță pe teritoriul altor țări, în weekend-ul cu votul pentru alegerile prezidențiale, se pot duce la secțiile de votare din străinătate începând de vineri, de la ora 12:00.

UPDATE, duminică, ora 8.42: Până la această oră, în străinătate, au votat în total 386.504 dintre alegătorii înscriși pe liste.24

Alegerile Prezidențiale 2019 – tur 2 – Vot Diaspora Live: Rezultate, Exitt-Poll, Date oficiale BEC

În zilele de 22, 23 și 24 noiembrie 2019 vor avea loc alegeri pentru funcția de președinte al României, în care se confruntă actualul șef de stat Klaus Iohannis și fostul premier Viorica Dăncilă. Lista secțiilor de votare organizate în străinătate poate fi consultată AICI.

Potrivit legii, turul 2 de scrutin de alegeri prezidențiale 2019 din 24 noiembrie are loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur.

Care va fi orarul de funcționare a secțiilor de votare din străinătate

Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de 3 zile pentru fiecare tur al alegerilor, după cum urmează:

-► Vineri, 22 noiembrie 2019, între orele 12-21*
-► Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, între orele 7-21*
-► Duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7-21* *cu posibilitatea de prelungire până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Doi barbați care țin tricolorul într-o secție de votare
Live: Rezultate, Exit poll – Vot diaspora -Alegeri Prezidențiale 2019

Votul din diaspora – decisiv

Românii din străinătate sunt foarte importanţi pentru alegerile prezidenţiale 2019. Românii din Diaspora pot fi chiar decisivi în rezultatul alegerilor prezidenţiale 2019. Aşa cum s-a dovedit la alegerile prezidenţiale din 2014, când Victor Ponta părea favorit în faţa lui Klaus Iohannis, iar românii din Diaspora au fost cei care au înclinat balanţa în tabăra actualului şef de stat, conaţionalii noştri din Diaspora contează enorm şi acum în economia actului electoral.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat printr-un comunicat că a publicat lista şi harta interactivă ale celor 835 de secţii de votare pe care le organizează în străinătate la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

Cum se votează dacă sunteţi în Diaspora

Conform legislației electorale, dacă te afli în afara României ai două moduri prin care îți poți exprima votul: prin corespondență sau la secția de votare. Descoperă mai jos cele două opțiuni și pașii pe care trebuie să îi urmezi în fiecare dintre cazuri:

1. Ești cetățean român cu drept de vot.

2. Locuiești în străinătate și deții documente valabile de ședere din partea statului în care te afli.

Înregistrarea ca alegător prin corespondență

Dacă îndeplinești aceste două condiții atunci pasul următor este să te înregistrezi ca alegător prin corespondență pe website-ul pus la dispoziție de AEP (Autoritatea Electorală Permanentă). Va trebui să le furnizezi printr-un formular o serie de informații cu caracter personal, precum și copii scanate sau fotografii ale actului de identitate şi documentului care face dovada dreptului de ședere.

Înscrierea este valabilă pentru ambele tururi de scrutin (nu există opţiunea de a te înscrie să votezi prin corespondenţă numai la unul dintre tururi), scrie vot diaspora.ro. Aveţi aici site-ul pe care puteţi vota prin corespondenţă: https://www.votstrainatate.ro/

Votul prin corespondență

Vei primi prin poștă toate documentele necesare (plicuri speciale, autocolantele cu care îți vei exprima votul, certificatele de alegător etc) pentru ambele tururi de scrutin și instrucțiunile de utilizare. Toate aceste documente va trebui să le depui în cutia poștală sau la un oficiu poștal conform cu instrucțiunile primite.

Dacă te răzgândeşti şi alegi să votezi în persoană la secţia de votare după ce te-ai înscris ca alegător prin corespondenţă, va trebui să dai o declaraţie pe propria răspundere că nu ai votat prin corespondenţă. Votul prin corespondenţă se consideră exprimat în momentul în care biroul electoral primeşte plicul trimis de tine prin poştă; potrivit legii, după ce votul tău a fost primit prin poştă nu vei mai putea vota la secţia de votare, deoarece ai dreptul la un singur vot.

Dintre cele 835 de secții de votare organizate în străinătate

pentru alegerile prezidențiale 2019, în ţările din spaţiul Uniunii Europene vor fi organizate în total 639 de secţii de votare. Pe lângă secţiile de votare organizate, în mod tradiţional, în teatrele de operaţiuni din Afganistan, va fi deschisă, în premieră, o secţie de votare şi în Mali, pentru militarii români care au plecat de curând să participe la misiunea ONU de acolo.