Consiliul Federației Ruse urmează să organizeze o ședință neprogramată vineri, fapt care alimentează speculațiile deja larg răspândite la Moscova că țara ar putea impune legea marțială. Introducerea legii marțiale ar da autorităților puteri mari de a limita libertatea de mișcare și libertatea de exprimare.
Tatyana Stanovaya, un renumit analist politic rus și fondator al R.Politik a scris miercuri seară pe Twitter că introducerea unei legi marțiale ar reprezenta un „scenariu logic”.
„Proclamarea legii marțiale va permite autorităților să introducă cenzura militară, să sporească secretul activităților statului și a acțiunilor organismelor locale”.
Odată cu introducerea legii marțiale, puterile organelor alese, autorităților locale și oficialităților sunt extinse automat. Ultima dată când a fost convocată o ședință de urgență a Consiliului Federației, organismul a aprobat președintelui Vladimir Putin permisiunea de a folosi forța militară în afara țării, cu două zile înainte de invadarea Ucrainei de către țară, pe 24 februarie.
Consiliul Federației a declarat că va discuta oficial vineri un pachet de măsuri anticriză ca răspuns la sancțiunile occidentale. De menționat este că peste 6.500 de ruși au fost reținuți până acum în toată Rusia în timpul protestelor împotriva războiului, conform site-ului de monitorizare independent OVD-Info.
Rusia a avut, de asemenea, o represiune la scară largă asupra presei sale independente, încă de la începutul războiului. Ieri, procurorul general al Rusiei a ordonat blocarea postului de radio liberal, Ekho Moskvy, și a ultimului post de televiziune de opoziție, Dozhd TV.
Duma urmează să se întâlnească vineri pentru a discuta o nouă lege care ar pedepsi „răspândirea dezinformarii despre forțele armate ale Federației Ruse în orice conflicte militare” cu până la 15 ani de închisoare.
Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a anunțat miercuri seară că România, alături de alte state, a sesizat Curtea Penală Internațională cu privite la situația din Ucraina, pentru ca procurorul Curții să investigheze „crimele împotriva umanității, crimele de război și genocidul din Ucrain”.
Ministrul a enumerat România alături de state precum Marea Britanie, Franța, Danemarca și Polonia. Apoi, Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, a anunțat pe Twitter că Marea Britanie și alte 37 de state au formulat o sesizare oficială la Curtea Penală Internațională, ce privește atrocitățile din Ucraina. De menționat este că acesta este cel mai mare număr de țări care semnează o sesizare.