15 ian. 2021 | 15:50

Ce este Legea marțială și când e instaurată. Ce atrocități s-au comis în timpul ei

Știri generale
Ce este Legea marțială și când e instaurată. Ce atrocități s-au comis în timpul ei
Ce este Legea Marțială

Nu știm câți dintre voi v-ați pus întrebarea ce este legea marțială. În fiecare stat din această lume, în situații excepționale există prerogativul de a se instaura Legea Marțială. Această stare de fapt impune un control militar asupra celui civil într-o situație de criză internă. Legea Marțială se aplică în urma unei urgențe temporare, o posibilă invazie, catastrofă majoră sau în cazul unui teritoriu ocupat.

Ce este Legea Marțială

Ca și definiție, în Dreptul internațional, Legea Marțială este legea aplicată pe teritoriul ocupat de autoritatea militară a puterii ocupante. O altă definiție a legii spune că este legea administrată de forțele militare. Legea Marțială este invocată de un guvern în caz de urgență atunci când agențiile civile de aplicare a legii nu pot menține ordinea și siguranța publică.

Efectele juridice ale unei declarații de Lege Marțială diferă în funcție de jurisdicțiile statelor în care se aplică. Impunerea acesteia implică în general o suspendare a drepturilor civile normale și extinderea către populația civilă a justiției militare sumare sau a dreptului militar. Deși este teoretic temporară, o stare a legii marțiale poate continua, de fapt, la infinit.

Când este instaurată Legea Marțială

Legea Marțială poate fi impusă de conducătorul sau guvernul unei țări din mai multe motive. Poate fi folosit pentru a face față protestelor, rebeliunilor sau unei posibile revoluții. Poate fi impusă și atunci când există haos larg răspândit din cauza dezastrelor naturale, cum ar fi un uragan sau o tornadă.

Legea Marțială poate fi privită pozitiv sau negativ în funcție de circumstanțele la care se aplică. Legea marțială poate fi privită pozitiv atunci când este impusă pur și simplu pentru a menține legea și ordinea. Un exemplu de uzanță a impunerii Legii Marțiale este cel folosit în Statele Unite în timpul mișcării pentru drepturile civile din anii 1960.

Ce țări au instaurat Legea Marțială

Două exemple primare de utilizare a legii marțiale s-au produs în Germania și Japonia după sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Guvernele din cele două țări s-au prăbușit ca urmare a pierderii războiului.

O mare parte din infrastructura țărilor a  fost distrusă de bombardamente și zeci de mii de oameni au rămas fără adăpost. A existat foamete pe scară largă, iar autoritățile civile și sociale care ar fi putut oferi servicii cetățenilor s-au prăbușit.

Legea, impusă în Japonia, de exemplu, a fost în general privită ca un pas pozitiv atât în ​​interiorul, cât și în afara acesteia. Scopul impunerii legii marțiale era în primul rând restabilirea ordinii. Impunerea ei a avut ca scop să ajute populațiile civile suferitoare din Germania și Japonia.

Prin instaurarea Legii Marțiale s-a dorit să se repare și să se înlocuiască infrastructura distrusă. Pe scurt, utilizarea legii a fost văzută mai degrabă ca un efort umanitar, decât ca un efort represiv.

În timpul mișcării pentru drepturile civile din anii 1960, din America, Legea Marțială a fost declarată de guvernatorul Alabamei pentru a combate mișcarea și de guvernul federal pentru a sprijini mișcarea și a aplica legea federală.

Abuzuri ascunse sub instaurarea Legii Marțiale

De-a lungul istoriei omenirii, sub incidența impunerii Legii Marțiale s-au produs atrocități fără egal, greu de explicat și greu de relatat. De la epurări etnice, crime în plină stradă, toate făcute sub umbrela Legii Marțiale, în unele cazuri impuse de dictatori. De exemplu, în Filipine, Amnesty International a estimat că în timpul legii marțiale, 70.000 de oameni au fost închiși.

Tot atunci 34.000 au fost torturați și 3.240 au fost uciși. La acel moment statul era sub conducerea dictatorială a lui Marcos. Atrocitățile din Filipine sunt cele mai recente, și cele mai mediatizate la vremea respectivă. Dar au fost mult mai multe astfel de atrocități făcute de diferite guverne, după ce au instaurat Legea marțială, din diferite motive.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Doliu la Hollywood. Un actor din Workaholics a murit
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit unul dintre cei mai cunoscuți artiști din lume. A fost un deschizător de drumuri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro