Președintele rus Vladimir Putin a vorbit pentru prima dată de declanșarea războiului în Israel. Liderul de la Kremlin a declarat marți, 10 octombrie, că explozia de violență dintre Israel și palestinieni a arătat eșecul politicii SUA în Orientul Mijlociu. Află mai multe din rândurile de mai jos.
Israelul lovește Gaza cu cele mai violente lovituri aeriene din istoria de 75 de ani a conflictului cu palestinienii, ca răspuns la un val de atacuri mortale ale Hamas în weekend. Astfel, Moscova a declarat că este îngrijorată de faptul că violențele ar putea escalada într-un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.
Totodată, purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că Rusia va încerca să joace un rol în rezolvarea conflictului, dar nu a precizat și în ce fel. Pe de altă parte, însă, Vladimir Putin, cel se prezintă de mult timp ca un prieten al Israelului și al poporului evreu, a profitat de ocazie pentru a pune escaladarea bruscă pe seama anilor de politică SUA în regiune.
Liderul de la Kremlin este cel care a ajutat la stabilirea călătoriei fără vize între Rusia și Israel în 2008, a condus, în calitate de președinte, construcția unui vast Muzeu Evreiesc din Moscova în 2012 și, împreună cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu la Ierusalim în 2020, a dezvelit un memorial al victimelor asediului Germaniei naziste asupra Leningradului.
Cu toate acestea, în contextul celui mai grav atac asupra Israelului din ultimii 50 de ani, Putin nu a arătat niciun fel de considerație pentru Israel în trecut. La mai mult de trei zile de la începutul războiului, acesta nu a transmis niciun mesaj de condoleanțe din partea Kremlinului.
În schimb, în primele sale comentarii scurte despre atac, președintele rus a aruncat săgeți la adresa Statelor Unite, fără a exprima empatie pentru suferința israeliană.
”Și criza ucraineană continuă și, din păcate, vedem o deteriorare bruscă a situației din Orientul Mijlociu. Cred că mulți vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar al eșecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu, unde au încercat să monopolizeze reglementarea, dar, din păcate, nu au fost preocupați să găsească compromisuri acceptabile pentru ambele părți, ci, dimpotrivă, și-au promovat propriile idei despre cum ar trebui făcut acest lucru și au făcut presiuni asupra ambelor părți (..)
În orice caz, indiferent de ce s-ar întâmpla acolo, știu clar că atât poziția dumneavoastră, stimate domnule prim-ministru, cât și poziția noastră este că daunele aduse populației civile trebuie reduse la minimum, reduse la zero. Mai mult, facem apel la toate părțile aflate în conflict să facă asta”, a spus președintele Rusiei.
Israelul a declarat că a recucerit zonele de frontieră din Gaza de la teroriștii Hamas, în timp ce numărul morților din război a trecut de 3.000 astăzi, 10 octombrie, în cea de-a patra zi de lupte violente de la atacul surpriză. De asemenea, trupurile a 1.500 de teroriști au fost găsite în orașele din sudul țării, recucerite de armată în apropierea enclavei palestiniene.