Rusia nu întârzie să vină cu un răspuns către Republica Moldova, după ce Maia Sandu a afirmat care sunt planurile armatei sale, având în vedere contextul politic actual. Astfel, Vladimir Putin a ținut să-și exprime și el punctul de vedere cu privire la acest subiect, prin intermediul purtătorului de cuvând al kremlinului, Dmitri Peskov.
Kremlinul a venit cu un răspuns extrem de prompt în urma declarațiilor Maiei Sandu, care a subliniat că nu dorește să intre în conflict cu nicio țară, însă este obligată din cauza războiului desfășurat la graniță să-și consolideze armata. Președintele Republicii Moldova a subliniat comportamentul agresiv al Rusiei, pentru a-și justifica nevoia consolidării armatei, reieșind în urma declarațiilor sale faptul că armata Moldovei este total nepregătită să-și apere țara, dacă aceasta ar fi atacată.
„Republica Moldova este şi va rămâne o ţară paşnică. Noi nu vrem arme ca să mergem să luptăm împotriva vecinilor, aşa cum face Rusia. Noi vrem să fim în siguranţă la noi acasă şi vrem să nu ne atace nimeni.
Chiar dacă sistemul nostru de apărare este într-o situaţie foarte proastă, dacă nu era această agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, probabil, nu am fi discutat prea mult despre necesitatea echipării armatei. Dar în situaţia în care vedem ce face Rusia în Ucraina, ar fi total neserios să nu ne gândim cum ne apărăm, dacă ni se întâmplă o astfel de tragedie. Sper foarte mult să nu ajungem acolo, dar nu depinde de noi…
Dacă Rusia vine peste noi ce facem? Trimitem armata cu sapa să ne apere? Noi nu vrem să nu ne implice nimeni în război, dar este o realitate pentru care trebuie să ne pregătim”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.
Vladimir Putin a dorit să detensioneze atmosfera din Republica Moldova, asigurând-o că nu are nimic împotrivă cu măsurile de siguranță pe care dorește să le ia. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a transmis că situația Moldovei este diferită de cea a Ucrainei și nu are motive serioase de temere.
Cu toate acestea, omul lui Vladimir Putin a dat de înțeles că atitudinea Republicii Moldova față de Rusia ar trebui să fie una de prietenie și susținere, exprimându-și optimismul asupra faptului că Moldova „nu s-a transformat într-un centru anti-rus”, așa cum au încercat să facă în Ucraina.
„Moldova nu ar trebui să vadă în Rusia un risc, dar să încerce să stabilească relaţii bune, avantajoase şi bazate pe respectul reciproc. În ceea ce privește consolidarea armatei moldovenești nu există riscuri pentru Rusia.
Dar nici Republica Moldova nu trebuie să vadă vreo amenințare în această privință. Acest lucru este complet absurd. Probabil, cineva va compara acest lucru cu Ucraina. Însă în această privință, unele comparații sunt absolut deplasate”, a declarat Peskov, citat de RIA-Novosti și Rador.