Volodimir Zelenski, mesaj categoric după uciderea a zeci de persoane din orașul Vinița. Ce solicitare are liderul ucrainean pentru „criminalul de război Putin”

Volodimir Zelenski, mesaj categoric după uciderea a zeci de persoane din orașul Vinița. Ce solicitare are liderul ucrainean pentru „criminalul de război Putin
Volodimir Zelenski, în timpul mesajului nocturn

Rrăzboiul din Ucraina este departe de a se termina, așa cum speră întreaga lume, iar tensiunile ating cote maxime. Din păcate, armata rusă comite crime de război la foc continuu, în timp ce ucrainenii își plâng disperați rudele și prietenii, fără ca nimeni să poată interveni pentru a le curma suferința. În cursul zilei de ieri, mai multe bombardamente rusești au avut loc în orașul Vinița, acolo unde zeci de persoane, printre care și copii, și-au pierdut viața. În urma tragediei, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj prin care acuză Rusia de terorisim, solicitând reacții rapide din partea Occidentului.

„Ce este acest lucru, dacă nu un act terorism?”

Modul în care Rusia dorește să intimideze Ucraina a înspăimânt întreaga lume, mai ales că atacurile comandate de Putin sunt de multe ori imprevizibile. Un atac devastator cu rachete de croazieră Kalibr, lansate de pe un submarin rus din Marea Neagră, a avut loc ieri, la o zi după negocierile dintre Moscova și Kiev cu privire la deblocarea exporturilor de cereale ucrainene.

Astfel, armata rusă a lansat bombardamente asupra mai multor obiective ale oraşului ucrainean Viniţa, printre care, un mall, o unitate medicală și mai multe blocuri. În urma tragediei au rezultat o sută de victime și cel puțin 23 de morți, printre care și 3 copii.

La scurt timp după atac, Volodimir Zelenski a transmis pe pagina sa de Telegram un mesaj menit să trezească să mobilizeze Occidentul: „Ce este acest lucru, dacă nu un act deschis de terorism?” a declarat liderul ucrainean.

O altă reacție a venit din partea purtătorului de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, care a declarat că secretarul general al ONU, Antonio Guterres „condamnă orice atac împotriva civililor sau a infrastructurii civile şi îşi reiterează apelul la responsabilitate pentru astfel de încălcări”.

Apelul lui Volodimir Zelenski după noile crime de război comise

În urma tragediei de ieri, liderul ucrainean Zelenski a declarat la o conferinţă internaţională care are ca obiectiv urmărirea penală a crimelor de război din Ucraina că atacul a fost organizat asupra „unui oraş obişnuit şi paşnic”.

„Rachete de croazieră au lovit două facilităţi comunitare, casele au fost distruse, un centru medical a fost distrus, maşini şi tramvaie au luat foc”, a descris acesta situația.

În mesajul său nocturn, Zelenski a reiterat faptul că Vladimir Putin a dovedit încă o dată că este criminal de război și că Rusia trebuie recunoscut ca stat terorist. Mai mult, președintele Ucrainei solicită de urgență renunțarea totală la gazul rusesc și confiscarea tuturor bunurilor rusești din lume pentru a despăgubi victimele teorii rusești.

„Rusia şi-a arătat astfel atitudinea faţă de dreptul internaţional, faţă de Europa şi faţă de întreaga lume civilizată. După aceea, nimeni nu poate avea nicio îndoială că este nevoie cât mai curând posibil de un Tribunal Special pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, trebuie implementat cât mai curând un mecanism special de despăgubire, cu ajutorul căruia trebuie confiscate toate bunurile şi fondurile ruseşti din toate ţările lumii şi vizând despăgubiri pentru victimele terorii ruse.

Este absolut necesar să se implementeze cât mai curând posibil astfel de restricţii împotriva exporturilor ruseşti de energie, care să nu permită teroriştilor să-şi acopere costurile în detrimentul comunităţii internaţionale.

Teroarea este un virus. Şi dacă unul dintre terorişti rămâne nepedepsit, nu face decât să-i încurajeze pe alţii”, a declarat Zelenski.

Urmărește atmosfera din oraș după bombardamente. Atenție, imagini cu puternic impact empțional: