Toți ochii au fost ațintiți zilele trecute pe întâlnirea la nivel înalt dintre Vladimir Putin și Xi Jinping și cum va evolua alianța cu China. Analiștii occidentali au încercat să anticipeze lucrurile, mulți declarând că ar putea exista o posibilă cooperare militară între cele două state. Dar, Vladimir Putin a decis să facă primele declarații despre presupusa alianță cu China, relatând despre ce au discutat, de fapt, cei doi lideri.
Pe fondul războiului din Ucraina, încă de la început au existat zvonuri despre posibila implicare a Chinei în acest conflict de partea lui Vladimir Putin. Cu toate astea, Beijing-ul a fost relativ extrem de retras în a face declarații, și chiar dacă au fost, majoritatea dintre declarațiile oficialilor și inclusiv a președintelui Xi Jinping au fost non-beligerante.
Deși s-a speculat mult pe această temă, China lua decizia de a nu se implica în mod direct, cu toate că au apărut tensiuni cu Washington-ul la anunțul vizitei lui Nancy Pelosi, membră a Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, în Taiwan.
Prima vizită a președintelui chinez Xi Jinping în Rusia din 2019 a fost plină de fast, și nu este o surpriză, deoarece China a devenit cel mai important susținător al Moscovei în urma deciziei președintelui Vladimir Putin de a organiza o invazie totală a Ucrainei în februarie 2022.
Războiul în curs de desfășurare din Ucraina a constituit fundalul vizitei lui Xi, care a avut loc la aproximativ o lună după ce China a publicat un document oficial privind poziția sa față de acest conflict. Accentul pus de Beijing pe o soluționare negociată, și rolul său recent în intermedierea unui progres diplomatic între Iran și Arabia Saudită, a ridicat speculații potrivit cărora China caută să joace un rol activ în medierea unui sfârșit al războiului dintre Rusia și Ucraina, sunt de părere majoritatea analiștilor.
Vezi și: Vladimir Putin, umilit de Xi Jinping? Gesturile care au arătat că liderul rus e înfrânt
Dar timpul petrecut de Xi la Moscova arată foarte clar că este interesat mai ales să vorbească despre pace pentru a se angaja din ce în ce mai mult și mai profund cu Rusia. Xi Kinping nu a dat semne că ar încerca să facă presiuni asupra Moscovei pentru a obține o propunere de pace reală, care ar implica, cel puțin, retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean.
Una din marile temeri ale Occidentului, existând deja anumite acuzații la adresa parteneriatului dintre cele două state, este ca nu cumva China să alimenteze armata lui Vladimir Putin cu armament și muniție, având în vedere alianța cu China. Dar, poate anticipând aceste speculații și acuze aduse, Vladimir Putin a decis să facă lumină asupra celor discutate cu președintele Chinei.
Vezi și: China trădează Rusia?! Ce a făcut președintele Xi Jinping la Moscova, nici Putin nu a știut
Deși, mai mult ca sigur, că s-au discutat problemele și situația de pe front, Vladimir Putin a făcut declarații publice, imediat după vizita președintelui chinez la Moscova, referitoare la alianța cu China, parcă încercând să liniștească spiritele aprinse ale Occidentului, spunând că „Nu creăm nicio alianță militară cu China”:
„Da, avem o cooperare în sfera interacțiunii tehnico-militare. Nu ascundem acest lucru. Totul este transparent, nu există nimic secret. Timp de zeci de ani, mulți au dorit să întoarcă China împotriva Uniunii Sovietice și a Rusiei și invers.
Noi înțelegem lumea în care trăim. Apreciem cu adevărat relațiile noastre reciproce și nivelul la care au ajuns în ultimii ani. De aceea, analiștii occidentali… vorbesc despre faptul că Occidentul începe să construiască o nouă axă asemănătoare cu cea creată în anii 1930 de regimurile fasciste din Germania și Italia și de Japonia militaristă.”, au fost primele declarații făcute de Vladimir Putin despre alianţa cu China.
Experții spun că înclinația Chinei și a Rusiei de a se alinia împotriva SUA, și a unei ordini mondiale mai potrivite pentru agendele lor mai autocratice, a fost la originea întâlnirii, nu interesul pentru rezolvarea conflictului din Ucraina.
În timp ce Xi Jinping părăsea Kremlinul, mesajul său a reiterat opinia sa că dinamica puterii globale se schimbă. „Împreună, ar trebui să împingem înainte aceste schimbări care nu s-au mai întâmplat de 100 de ani. Aveți grijă de voi”, a spus Xi Jinping, făcând aluzie la ceea ce președintele Chinei vede ca o eră în care Occidentul se estompează și China este în ascensiune.
Xi Jinping nu a vorbit încă cu Zelenski de când a început invazia rusă, deși un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru CNN că sunt în curs discuții între cele două țări pentru a organiza o convorbire telefonică între ele cu privire la propunerea de rezoluție a Chinei, fără a fi programat nimic concret.
Dar chiar și așa, experții spun că întâlnirea lui Xi Jinping la Moscova consolidează o aliniere cu Rusia pe care China o consideră esențială pentru a slăbi influența globală a SUA. În același timp, ar putea avea un cost pentru celelalte relații ale Chinei.