23 mart. 2023 | 18:20

China trădează Rusia?! Ce a făcut președintele Xi Jinping la Moscova, nici Putin nu a știut

Știri generale
China trădează Rusia?! Ce a făcut președintele Xi Jinping la Moscova, nici Putin nu a știut
China trădează Rusia?! Ce a făcut președintele Xi Jinping la Moscova. Omologul său nu a știut nimic despre asta.

O întrebare ce macină toți liderii care au urmărit îndeaproape vizita lui Xi Jinping la Moscova, de la debutul săptămânii curente, 20-26 martie: China trădează Rusia?! Ce a făcut șeful de stat de la Beijing, în timpul primei sale deplasări la Moscova. Vladimir Putin nu a știut nimic despre asta.

China trădează Rusia?!

Întâlnirea dintre Xi Jinping și Vladimir Putin, de la începutul săptămânii curente, 20-26 martie, nu a lăsat nicio urmă de îndoială privind intenția liderilor de stat de a se impune pe scena politică globală. În ciuda faptului că președintele Rusiei este din ce în ce mai izolat, omologul său a plecat de la Moscova lăsând în urmă cu mesaj foarte important.

Xi Jinping a plecat de la Kremlin marți seară, 21 martie, după cina de stat la care a luat parte împreună cu Vladimir Putin. În mesajul de la finalul întrunirii, liderul de la Beijing a avut grijă să reitereze un mesaj esențial, anume că dinamica puterii globale se află în plină schimbare.

În prezent, declarația sa capătă noi conotații. Asta deoarece s-a aflat că, în timp ce se afla la Moscova, Xi Jinping trimitea invitații pentru primul summit China – Asia Centrală. Informația a fost dezvăluită de către liderii Kazahstanului, Kîrgîzstanului, Tadjikistanului și Uzbekistanului.

Summit-ul China – Asia Centrală ar urma să aibă loc în luna mai 2023, la Beijing, potrivit liderilor statelor amintite anterior. Singurul care nu a reacționat în acest sens este Turkmenistanul, cel mai important furnizor de gaze al Chinei.

Interesele lui Xi Jinping în Asia Centrală

Relațiile dintre China și cele cinci state din Asia Centrală au avut parte de o dezvoltare impresionantă, de-a lungul celor treizeci de ani ce au urmat independenței pe care acestea au dobândit-o față de Uniunea Sovietică (1991).

În perioada sovietică, granițele Republicilor Socialiste Sovietice Kazah, Kârgâz și Tadjik cu China au fost instabile. Acesta a fost și motivul tensiunilor dintre Beijing și Moscova. La scurt timp după dezintegrarea Uniunii Sovietice și independența Kazahstanului, Kîrgîzstanului și Tadjikistanului, China și-a consolidat granițele cu acestea, precum și cu Rusia.

Unul dintre principalele motive pentru care China a urmărit delimitarea granițelor cu statele asiatice a fost asigurarea păcii în Turkistanul de Est sau Xinjiang. Regiunea a fost anexată de China cu ajutorul Uniunii Sovietice în anul 1949, când a fost înființată Republica Populară Chineză.

Dincolo de menținerea ordinii în Turkistanul de Est, China mai are câteva interese importante: investiția în combustibili și importarea celor fosili, inclusiv a petrolului, gazelor, a uraniului, precum și a altor minerale din Turkmenistan, Kazahstan și Uzbekistan. Numeroase conducte de petrol și gaze au fost înființate în ultimele două decenii pentru a satisface China.

Ce „plan măreț” are omologul lui Putin

În invitațiile trimise către Kazahstanului, Kîrgîzstanului, Tadjikistanului și Uzbekistanului, Xi Jinping și-a exprimat „nerăbdarea” să discute cu omologii săi despre un „plan măreț” de dezvoltare a relațiilor dintre China și Asia Centrală.

În contextul dat, mulți se întreabă care sunt, de fapt, intențiile lui Xi Jinping, care l-a numit pe Vladimir Putin un „prieten intim”.  La plecarea de la Moscova, președintele chinez i-a transmis omologului său rus: „Ai grijă, prieten drag”.

Te-ar putea interesa și: Putin și oficialii ruși nu sunt încântați de ce au obținut de la Xi Jinping. Influența Moscovei, subminată de China

Trebuie, totuși, precizat că Xi Jinping stârnește teamă și opoziție în rândul populațiilor din Asia Centrală, în mod special în Kîrgîzstan și Kazahstan. Aici, oamenii acuză acapararea terenurilor de către chinezi, creșterea datoriilor față de Beijing și represiunea aplicată de regimul de la Beijing împotriva musulmanilor uiguri din Xinjiang.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Doliu în sportul românesc. A dispărut un nume de referință
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Medicamentele care te lasă fără permis. În cât timp se elimină substanța activă din corp
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro