Toată lumea știe că fructele și legumele sunt esențiale pentru un organism puternic, dar puțini aplică sfaturile recomandate de medicii specializați în alimentație. Un nutriționist de la Harvard a dezvăluit vitamina nr. 1 care menține creierul „tânăr și sănătos” și alimentele pe care ar trebui să le consumăm „zilnic”.
Dr. Uma Naidoo mizează pe complexul de B-uri, când este vorba de sănătatea creierului, iar un psihiatru îi dă dreptate: „Lipsa vitaminei B12 este cauza cea mai frecventă pentru problemele cognitive, mult mai frecventă decât credem, în special în rândul vârstnicilor care trăiesc singuri și nu mănâncă corespunzător”, explică Rajaprabhakaran Rajarethinam.
În calitate de nutriționist, Naidoo ține o dietă bine echilibrată și se asigură că primește toate vitaminele esențiale pentru prevenirea declinului cognitiv. Având în vedere că riscul de boli neurologice crește pe măsură ce îmbătrânim, experta s-a gândit să răspundă la o întrebare pe care o primește frecvent din partea pacienților: „Care este cea mai bună vitamină pentru un creier tânăr și sănătos?”.
Potrivit medicului dietetician, fiecare dintre microbiomii noștri este ca o amprentă, așa că un plan alimentar cu adevărat eficient trebuie personalizat la nevoile unice ale unui individ. Dar grupul de vitamine B este cel pe care îl prioritizează mereu, a spus Uma Naidoo pentru CNBC.
Vitamina B1 este esențială pentru funcția de bază a celulelor umane și metabolismul nutrienților. B2 ajută la dezvoltarea celulelor, la producerea de energie și la descompunerea grăsimilor, relatează medicul nutriționist. Vitamina B3 este un antioxidant bun la reducerea inflamației în exces, în timp ce B5 este utilă la producerea unui compus molecular numit coenzima A, care ajută enzimele să descompună acizii grași pentru energie.
Vitamina B6 este remarcabilă în prevenirea bolilor, mai ales a cancerului, B7 reglează circuitele celulare pentru o comunicare rapidă și eficientă în tot organismul, iar B9 are rol cheie pentru susținerea sănătății creierului și a sistemului neurologic. Vitamina B12 ajută la formarea globulelor roșii și ADN-ului, dar și susține sistemul nervos.
Uma Naidoo susține că vitaminele B sunt printre cel mai ușor de introdus în dietă, deoarece alimentele care o conțin sunt foarte ușor de procurat. Pentru un creier sănătos, meniul nostru trebuie să conțină ouă, iaurt, somon, semințe de floarea soarelui, linte, fasole, spanac sau varză, avocado, banane, pepene galben, portocale.