Te-ai întrebat vreodată de ce sunt bananele curbate? Nu, nu este deloc o întrebare prostească, dimpotrivă. În spatele fenomenului există o explicație foarte complexă. Totul are legătură cu felul în care cresc fructele din florile de bananier, care reprezintă mici muguri. Află cum reușesc aceste fructe să sfideze forța gravitației, îndreptându-se cu toate inflorescențele spre coroana plantei.
Bananele sunt fructe care se dezvoltă la o distanță mare de sol. Ați observat până acum că multe dintre fructe cresc în apropierea solului? Există, însă, unele care, în loc să crească spre sol, preferă să sfideze gravitația și să „urce” cu toate inflorescențele spre coroana plantei.
Întregul proces poartă denumirea de „geotropism negativ”. Există o explicație foarte logică în spatele acestui fenomen. Aceste plante iubesc lumina soarelui. Așa cum știm cu toții, au nevoie de foarte multă lumină pentru a se dezvolta corespunzător. Atunci când nu au parte de condițiile necesare pentru a crește, bananele își iau, practic, singure măsurile de siguranță.
Bananele cresc într-un mediu care nu le este favorabil întotdeauna din toate punctele de vedere. Aceste fructe se dezvoltă în pădurile tropicale, unde lumina soarelui își face loc cu greu printre vegetația deasă. Prin urmare, pentru a reuși să beneficieze de suficientă lumină, în cantitatea de care au nevoie, bananele se curbează, îndreptându-se în sus.
Considerate a fi fructe „inteligente”, nu degeaba se spune că bananele acționează direct asupra creierului sau că sunt „hrană pentru creier”. Nu subestimați niciodată aceste fructe în ceea ce privește beneficiile pe care le pot avea asupra organismului. Bananele conțin multe substanțe nutritive esențiale și pot fi benefice pentru digestie și sănătatea inimii.
Ce se întâmplă dacă mănânci banane. O banană conține aproximativ 112 calorii și este formată aproape exclusiv din apă și carbohidrați. Are puține proteine și absolut nicio grăsime. Carbohidrații din bananele verzi, necoapte, sunt în mare parte furnizați sub formă de amidon și amidon rezistent. Acesta din urmă este un tip de fibre nedigerabile. Pe măsură ce fructul se coace, aroma sa devine mai dulce, în timp ce conținutul de fibre scade.
O banană de mărime normală, adică de circa 126 de grame, conține: